konferencija, znanstveni skup

Otvorene prijave za međunarodnu konferenciju o razvoju nacionalnih kulturnih politika u kontekstu EU


vrijeme: 17.5.2017. - 19.5.2017.
mjesto: Kuća Europe, Zagreb
organizator: IRMO - Institut za razvoj i međunarodne odnose

Otvorene su prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi' koja će se u organizaciji IRMO - Instituta za razvoj i međunarodne odnose, održati od 17. do 19. svibnja, u Dvorani Kuće Europe.
Otvorene su prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi’ (CULPOL). Konferencija je namijenjena znanstvenoj zajednici, istraživačima/icama, kulturnim djelatnicima, donosiocima odluka u kulturi, te studentima i mladim kulturnim profesionalcima iz Hrvatske i Europe.
 
Cilj konferencije je doprinijeti boljoj informiranosti i znanju o relevantnim procesima kulturnih politika na razini Europske unije, te odgovoriti na ključno pitanje: da li je došlo vrijeme za promjenu paradigme u kulturnim politikama i koji su mogući smjerovi njezina razvoja. Konferencija će se pozabaviti različitim izazovima koji danas predstoje kulturnim politikama kako na nacionalnoj tako i na razini Europske unije kroz dva uvodna plenarna predavanja koja će se fokusirati na kulturne politike na EU i nacionalnoj razini, te kroz četiri radne sesije koje će se fokusirati na sljedeće teme:
 
Kriza u EU i kulturne politike – kako postići održivi kulturni razvoj?
Strategije i tendencije lokalnog kulturnog razvoja u Europi: uloga i utjecaj projekta Europske prijestolnice kulture
Kakva komparativna istraživanja kulturne politike u Europi su nam potrebna?
Nacionalne kulturne politike u potrebi za vizijom, inovacijama i novim modelima upravljanja.
 
Za više informacija pogledajte najavu konferencije.
 
Preliminarni program konferencije.
 
Za prijavu kliknite ovdje. Prostorni kapacitet dvorane je ograničen na cca 80 sudionika.  Ranom registracijom osiguravate svoje mjesto na konferenciji i priliku da sudjelujete u raspravama.
 
Za više informacija kontaktirajte nas na culpol@irmo.hr

Konferencija je organizirana u okviru aktivnosti na Jean Monnet projektu ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (2016-2018)

Partnerska podrška:
Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture – partneri na sesiji “Strategije i tendencije lokalnog kulturnog razvoja u Europi: uloga i utjecaj projekta EPK”, 18. svibnja
Akademija dramske umjetnosti  – suorganizatori pred-konferencijskog predavanja 17. Svibnja
Europski Parlament, Ured za informiranje u Hrvatskoj – organizacijska podrška konferenciji
Jezici konferencije: engleski i hrvatski
 
Pred-konferencijsko predavanje, 17. svibnja 2017.
 
IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti   organizira uvodno pred-konferencijsko predavanje gđe Corine Suteu, kulturne istraživačice / konzultantice , direktorice FilmETC-a i bivše Ministrice kulture Rumunjske.
 
Predavanje pod nazivom “Kulturna administracija i kulturni sustavi – karika koja nedostaje: studija slučaja jednogodišnjeg mandata rumunjske Ministrice kulture”, gđe Corine Suteu, poznate istraživačice kulturnih politika u Europi, bazirati će se na njezinom jednogodišnjem iskustvu Ministrice kulture Rumunjske koje joj je omogućilo razumijevanje sustava iz perspektive donositelja odluka i istraživača. Kroz studiju slučaja Rumunjske, analizirat će se uloga ministarstava kulture u regiji u odnosu na suvremenu kulturnu dinamiku, pritom ukazujući na nedostatne veze između potreba sektora i postojećih (naslijeđenih) instrumenata kulturne administracije, te će se osvrnuti na moguće nove i učinkovitije načine potpore umjetnosti i kulturi.
 
Mjesto održavanja: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (srijeda, 17. svibnja 2017, 17h, F22-Nova akademska scena, Frankopanska 22).