izložba

Namještaj za razvoj senzorne inteligencije kod djece u HDD galeriji


vrijeme: 2.6.2017. - 16.6.2017.
mjesto: Zagreb; HDD galerija, Boškovićeva 18

Izložba 'Tink Things - dizajn i senzorna inteligencija' mlade dizajnerice Dorje Benussi, koja se otvara u petak, 2. lipnja, u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavlja autoričine dizajnerske predmete i namještaj koji potiče i doprinosi razvoju djece, pokazujući kako produkt dizajn nije samo osmišljavanje i proizvodnja 'lijepih predmeta'.

Iz HDD galerije ističu kako ta izložba, osim što temeljito prikazuje istoimeni projekt, ima didaktički karakter te služi kao ambijent za učenje o dizajnu za djecu u kontekstu senzorne inteligencije, kao nečega što bi trebala biti norma za svu djecu, "sveprisutna i pristupačna konfekcija".
 
Predstavljena kolekcija senzorno inteligentnog dječjeg namještaja Tink Things, projektirana je u sklopu autoričinog diplomskog rada "Senzomotorno stimulativna edukacijska oprema", pod mentorstvom Mladena Orešića, Ivane Fabrio i Ree Fulgosi-Masnjak i u suradnji Studija dizajna s Edukacijsko - rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu.
 
Sa željom stvaranja jednakog, poticajnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu, linija se temelji na poticanju razvoja njihove senzorne inteligencije te utječe na rast, razvoj, trenutno raspoloženje, olakšava koncentraciju, pamćenje i učenje.
 
Cijela serija proizvoda, kao jedan od idejno najsloženijih radova nastalih na Studiju dizajna, zasniva se na interdisciplinarnoj suradnji i dugotrajnom istraživanju dizajnera, defektologa i pedagoga. Zasad su u kolekciji stolice Ika i Mia i stol Cufi.
 
Projekt Dorje Benussi već je naišao na dobar prijem - trenutno je u tijeku testiranje finalnih prototipa i proizvodnja prve serije, a najesen kreće na hrvatsko i međunarodno tržište.
 
Već ga je prepoznala i struka - osvojio je nagrade Studija dizajna za najbolji diplomski rad 2015. godine, Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji studentskog industrijskog/produkt dizajna na Izložbi hrvatskog dizajna 1516, a nedavno i Nagradu za poticanje hrvatskog dizajna Tjedna dizajna Zagreb.
 
"Baza informacija prikazana na izložbi može poslužiti kao podloga i izvor referentnih podataka za razvoj senzomotorno poticajnih proizvoda, ali i kao svojevrsna check lista raznovrsnih dječjih potreba u kontekstu njihovog razvoja i interakcije s okolinom", navodi se u najavi izložbe.
 
"Drugim riječima, ona pruža dragocjen sustav informacija, gotovo šalabahter za dizajnere, koji može biti temelj za oblikovanje proizvoda za djecu općenito", ističe se, dodajući da je to i primjer kako dizajn može mijenjati svijet.
 
U sklopu izložbe održat će se razgovor s profesoricom Reom Fulgosi-Masnjak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i terapeutkinjom senzorne integracije, o važnosti dizajna tj. oblikovanja senzomotorno poticajne okoline za pravilni razvoj dječje inteligencije.
 
Uz korištenje Tink Things namještaja organizirat će se i stručno vođene igre i vježbe izdvojene iz prakse poticanja senzomotornog razvoja u vrtićima i školama.
 
Posjetitelji će moći isprobati namještaj, poigrati se s vježbama i kroz postav naučiti o važnosti usmjerenog pristupa i uzročno-posljedičnog promišljanja dizajniranja dječje okoline.
 
Izložba će biti otvorena do 16. lipnja. (Hina)