najave

Čarolija tradicijskih plesova Poljske i Hrvatske za početak sezone Lisinskog u rujnu


vrijeme: 17.9.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu sezonu 2017./18. otvorit će u nedjelju 17. rujna zajedničkim koncertom velikih nacionalnih plesnih ansambala Poljske i Hrvatske pod nazivom "Slask i LADO, poljsko-hrvatski valcer", najavljenim kao glazbeno-scenska čarolija tradicijskih plesova i bogate kulturne baštine dviju zemalja. 

Kako se ističe u najavi, Nacionalni ansambl pjesama i plesova Slask jedan je od najvećih svjetskih umjetničkih ansambala koji svoje nadahnuće crpi iz iznimno bogate baštine narodnih pjesama, plesova i običaja Poljske.

"Kulturna institucija iznimnih izvedbenih mogućnosti s ostvarenih oko 120 koncerata godišnje, ansambl Slask broji oko 300 djelatnika, od čega ih stotinu čini umjetnički ansambl koji se sastoji od zbora, baleta i orkestra", stoji u najavi.

Ansambl je dosad nastupio više od osam tisuća puta pred oko 25 milijuna gledatelja u 44 zemlje svijeta na pet kontinenata. U Zagreb dolazi u sklopu svoje turneje  "Hello, hello Folks!", a kao dio suradnje s LADO-m pokrenute 2016. na projektu kojim se prikazuju kulturne različitosti i osobitosti Poljske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

Slask će zagrebačkoj publici predstaviti neke od najljepših poljskih tradicijskih plesova, a na pozornici Lisinskog pridružit će mu se LADO s najreprezentativnijim točkama iz svojeg programa "Ispod duba stoljetnoga".

"Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nacionalni je profesionalni folklorni ansambl koji kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe,  glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom", ističe se u najavi.

"Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost", dodaje se. (Hina)