predavanje, tribina

Filozofski Café svake subote u KIC-u


vrijeme: 16.9.2017.
mjesto: Zagreb; KIC, Preradovićeva 5

Svake subote u 18 sati u KIC-u, Preradovićeva 5 (mezanin, u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk) održava se Filozofski Café. Otvoren je za javnost, uključivo i za sudionike koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, s ciljem promicanja kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga, a sudjelovanje je besplatno.

Moderatorica-filozof ovoga caféa 16.9.  je Marina Katinić doktorandica iz područja bioetike na FFZG-u / filozofija i kroatistika
 
Nakon rasprave, zajednički nastavak druženja i diskusije u cafeu KIC-u

Moderatori su diplomirani filozofi i izmjenjuju se svake subote :
dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, Odsjek za filozofiju
mag.theol.Tomislav Smoljan KBF, filozofsko-teološkog smjera
Daliborka Pašić prof. filozofije i povjesti umjetnosti
Nives Zenko diplomirala filozofiju/magistrirala međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti
Lovro Grgić profesor filozofije i povijesti
Goran Sunajko filozof i politolog, naslovni docent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Vesna Ivezić diplomirala filozofiju i sociologiju a magistrirala na odsjeku za sociologiju
prof. dr. sc. Lino Veljak . Odsjek za filozofiju
Marina Katinić doktorandica iz područja bioetike na FFZG-u / filozofija i kroatistika
Tanja &Sca ron;ajat ović magistrica filozofije i indoligije
Franka Radić profesorica filozofije i sociologije i umjetnica
Ivan Beš prof.filozofije,predsjednik udruženja za filozofsku praksu„Xantipa“
Ivana Kovacic , univ. bacc. philol. jud. i univ. bacc. philol. slav. merid.
 
Filozofski café jedan je od oblika filozofske prakse koji omogućava sudjelovanje u filozofskoj raspravi svima i onima koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, pod uvjetom da poštuju druge i pravila rasprave. Sudionici sami predlažu teme koje se kreću u širokom rasponu od aktualnih, političko-ekonomskih, preko umjetničkih, znanstvenih, filozofskih, religijskih, sve do osobnih, intimnih i svjetonazorskih tema. Nakon što se teme predlože, sudionici demokratskim glasanjem izabiru temu o kojoj će se raspravljati.
 
Razmjenu mišljenja vodi moderator-filozof. Možete doći i sudjelovati i ako temu nemate! I ako želite doći i šuteći pratiti što se zbiva, dobro ste došli!
 
........Cilj filozofskog caféa je promicati slobodnu i otvorenu raspravu o filozofskim pitanjima kroz redovite sastanke, u prostorima otvorenim za javnost, kojima se potiče i promiče slobodno, kritičko, vlastito i javno mišljenje, a ponajviše razmjena istoga s ostalim sudionicima. Može se organizirati i u školama, kao aktivnost s učenicima, ali i u bilo kojem drugom kolektivu. Osim toga, takav oblik rasprave mogu koristiti udruge u raznim projektima kako bi zbližile sudionike projekta te kako bi raspravili određenu temu. Teme koje se mogu obrađivati na filozofskom caféu su filozofske, etičke, političke, društvene, kulturne, ali i osobne, suvremene ili svevremene. Sudjelovanje u filozofskom cafeu, kao i u ostalim oblicima filozofske prakse, ne zahtijeva prethodno poznavanje filozofije, nego aktivno promišljanje o temama, kulturu dijaloga i poštivanja drugog, iznošenje vlastitog mišljenja potkrije pljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje teme i ostalih sudionika.
 
Prvi filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja. U Hrvatskoj je prvi puta bio održan 2013. godine, u okviru programa Filozofije za umirovljenike, a vodio ga je Zoran Kojčić. Kasnije je održavan u zagrebačkoj Booksi pod vodstvom moderatorice Nikoline Iris Filipović iz udruge Kontekst. (od svibanja, 2014. do 2016.). Filozofski café, uz vođenje Zorana Kojčića, djeluje i u osječkoj galeriji Magis (od studenog 2014.) i u Mirovnoj grupi mladih Dunav u Vukovaru (od veljače 2015.).
 
......... Filozofski café u Zagrebu, od veljače 2017. organizira udruga Xantipa u suradnji s KIC-om i antikvarijatom-knjižarom Jesenski i Turk, a moderatori rasprava će se izmjenjivati.