izložba

Obilježavanje Dana Hrvatskoga državnog arhiva u znaku Oktavijana Miletića


vrijeme: 10.10.2017.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21

Ove godine obilježava se 115 godina od rođenja i 30 godina od smrti Oktavijana Miletića, pionira hrvatskog autorskog filma. Otvorenje izložbe 'Oktavijan Miletić do Lisinskog' dio je programa posvećenog Danu arhiva koji se obilježava 10. listopada.

Svečani program obilježavanja Dana Arhiva počinje u 12 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva. U sklopu svečanog programa održat će se kratko predavanje Jurja Kukoča 'Oktavijan Miletić, pionir hrvatskog autorskog filma', a nakon toga oko 13 h slijedi otvorenje izložbe. Također, u srijedu 11. listopada u 13 h u Hrvatskom državnom arhivu Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC- a održat će predavanje o Miletićevu otporu Goebbelsovoj kinematografiji.
 
Izložba opisuje Miletićev privatni život, uspješno bavljenje amaterskim filmom, ali i profesionalni period njegove karijere sve do stvaranja prvog hrvatskog dugometražnog filma Lisinski. Brojne fotografije i dokumenti iz Miletićevog života i stvaranja bit će prvi put predstavljene javnosti. Među izloženom filmskom tehnikom najatraktivniji su primjerci kamera, stativa i ostalih aparata koje je Miletić modificirao za potrebe izrade svojih filmova. U sklopu izložbe posjetitelji će moći vidjeti isječke iz Miletićevih filmova kao i filmske zapise samog Oktavijana Miletića. Autori izložbe su filmski arhivisti Kristina Nosković i Juraj Kukoč.
 
U sklopu izložbe, u četvrtak, 12. listopada u 18 h u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi), zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci domaća publika će imati priliku, prvi put nakon njihovog premijernog prikazivanja, vidjeti četiri namjenska filma Oktavijana Miletića iz 1930-ih godina koje je, nakon umjetnički ambicioznih amaterskih filmova, počeo raditi u profesionalnoj kinematografiji. Među njima se ističu ugledni putopisni dokumentarac Od Zagreba do Raba, koji se po prvi put prikazuje u cjelovitoj verziji, te dokumentarni film Motorni voz, primjer niza Miletićevih filmova čiji je cilj bio promovirati jugoslavensku privredu. Prikazat će se i dva broja popularnih filmskih žurnala Zora magazin iz 1930-ih, čije su reportaže režirali Oktavijan Miletić i Marko Graf, glavni osnivač Zora filma. Osvrt na filmove održat će Juraj Kukoč.
 
Više informacija o izložbi, ostalim događanjima u sklopu Dana arhiva te manifestaciji Jesen Oktavijana Miletića, koja okuplja razna zagrebačka događanja posvećena Oktavijanu Miletiću, a čiji je izložba samo jedan dio, dostupno je na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC