natječaj

5. hrvatski trijenale crteža - poziv


vrijeme: 12.2.2018.
prijava: 15.03.2018

Kabinet grafike HAZU organizira 5. hrvatski trijenale crteža nastavljajući tradiciju prezentacije i promocije djela hrvatskih umjetnika s ciljem afirmiranja crteža kao samostalne likovne discipline te poticanja stvaralaštva u tom mediju umjetničkoga izražavanja. Natječaj za prijavu radova za 5. hrvatski trijenale crteža je od 12. veljače do 15. ožujka 2018.

Obilježavamo i polustoljetnu obljetnicu pokretanja Zagrebačke izložbe jugoslavenskoga crteža, koja je od 1968. godine bila ključna manifestacija crtačke umjetnosti u regiji.

Tijekom četvrt stoljeća organiziranja bijenalnih, potom od 1996. godine hrvatskih trijenalnih izložbi, selektivno smo pokazali širok raspon poimanja i ostvarenja crteža, a odabranim radovima dokazali da je gotovo nestalo granice između crteža i slike, crteža u prostoru i objekta, crteža svjetlom i instalacije, crteža koji ispisuje stroj, kompjutorskog crteža i grafike, crteža i brojnih opcija device arta. Sve smo to prezentirali, komentirali u tekstovima, u javnim nastupima putem radijskih i televizijskih postaja, a najuspješnija umjetnička ostvarenja nagrađivali smo otkupnim nagradama. Nažalost, propitujući granice medija skoro smo izgubili jezgru – originalni crtež kao samodostatno umjetničko djelo nastalo iz ruke, u intimnoj komunikaciji, u duhovnom polju umjetnikova bića. Crtež kao primarni umjetnički izraz, plod dijaloga uma i ruke.

5. hrvatski trijenale crteža temelji se na autorskom konceptu sučeljavanja antologijskih crteža Miroslava Kraljevića iz fundusa Kabineta grafike i suvremenih intimnih crteža maloga formata sedmero odabranih suvremenih umjetnika različitih generacija, od Biserke Baretić i Zlatka Kesera, do Mirjane Vodopije, Davora Vrankića, Tomislava Buntaka, Ines Matijević-Cakić i Ive Ćurić.

Žiri za izbor radova među autorima prijavljenim na javni natječaj odabrat će sudionike Trijenala po kriteriju izvrsnosti, u skladu s propozicijama reguliranim Pravilnikom.

Izložbe 5. hrvatskog trijenala crteža bit će postavljene u prostorima Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 12, u Galeriji Forum, Teslina 16 te u Dvorani X Strossmayerove galerije starih majstora na Zrinskome trgu 11 u Zagrebu.

Žirirane izložbe bit će otvorene od 1. lipnja do 23. lipnja u svim prostorima. Središnji autorski koncept (Sučeljavanja – Kraljević i sedmero odabranih autora) bit će otvoren od 1. lipnja do 15. srpnja ove godine.

Organizator poziva autore i raspisuje javni natječaj za sudjelovanje.

Natječaj za prijavu radova za 5. hrvatski trijenale crteža je od 12. veljače do 15. ožujka 2018.

Pravilnik Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društvu likovnih umjetnika i na mrežnoj stranici http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/ od 12. veljače do 15. ožujka 2018.

Sudionici natječaja donose svoje radove i popunjenu prijavnicu u Kabinet grafike radnim danom od 9 do 15 sati, ili šalju poštom na adresu:

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Ul. Andrije Hebranga 1,
10000 Zagreb.

Najkasnije dan prije dostavljanja radova, autori su obavezni e-poštom popunjenu prijavnicu u Word dokumentu poslati na adresu trijenalecrteza5@hazu.hr.

5. hrvatski trijenale crteža
Autorica koncepcije mr.  sc. Slavica Marković
Organizacija: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
e-pošta: trijenalecrteza5@hazu.hr

Pravilnik 7. hrvatskog trijenala grafike
Prijavnica