predavanje, tribina

Dani hrvatske drame na filmu


vrijeme: 16.2.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; KK Booksa, Martićeva 14d

Proglašenjem pobjednika natječaja za adaptaciju dramskog teksta u scenarij, te razgovorom s dramatičarom, dramaturgom i scenaristom Tomislavom Zajecom završavaju prvi Dani hrvatske drame na filmu koje organiziraju portal Drame.hr i udruga Metar 60, u Književnom klubu Booksa, 16. veljače, u 19 sati.

Tomislav Zajec i redatelj Filip Peruzović, u razgovoru s urednicama Drama.hr Lanom Šarić i Majom Sviben, uz isječke iz filma ‘Trebalo bi prošetati psa’, otkrit će nam kako je došlo do adaptacije teksta za HRT, porazgovarati o izazovima i preprekama prerade dramskih tekstova u druge formate, te u neformalnom okruženju proučiti odnose domaće drame i filma.

 

Od kraja prosinca do kraja siječnja trajao je natječaj za adaptaciju dramskog teksta u scenarij te je na njega pristiglo dvadesetak radova o kojima odlučuje uredništvo portala u sastavu: Lana Šarić, Ivor Martinić i Maja Sviben uz producenticu Mirtu Puhlovski. Odabrani će dramatičar dobiti priliku (čitaj: financijski poticaj) da svoju dramu pretvori u scenarij, a nudimo i produkcijsku pomoć kod mogućeg prijavljivanja na daljnje natječaje. Dani hrvatske drame na filmu sufinancirani su iz sredstava DHFR-a namijenjenih poticanju kulturnog stvaralaštva pretežno nekomercijalne naravi i kulturne raznolikosti u AV djelatnosti.

 

Drame.hr portal su posvećen objavljivanju suvremenih domaćih dramskih tekstova s namjerom  da im se olakša put do pozornica i čitalačke publike. Trenutno je objavljeno preko sto tekstova, odnosno osamdesetak autora, a svake godine Drame.hr objavljuju i natječaj namijenjen financiranju prijevoda jednog ili više tekstova. Prijevodi se također mogu čitati na portalu, a uskoro će biti dostupna i rubrika „adaptacije“.

Facebook event