najave

Vodeći britanski teoretičar postkapitalizma Paul Mason sljedeći gost Filozofskog teatra HNK-a Zagreb


vrijeme: 4.3.2018.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u svojem programu Filozofskog teatra ugostit će u nedjelju, 4. ožujka, istaknutog britanskog novinara i pisca Paula Masona, koji će s domaćinom Srećkom Horvatom razgovarati o svojim teorijama o postkapitalizmu temeljenom na radikalnoj transformaciji postojeće ekonomije posredstvom digitalne revolucije.

Paul Mason nagrađivani je urednik ekonomije na Channel 4 News, redoviti kolumnist britanskog Guardiana i autor bestselera "Postkapitalizam: vodič za našu budućnost", do sada prevedenog na dvadeset jezika, uključujući i hrvatski).
 
Široj je javnosti postao poznat prije svega po teoriji o postkapitalizmu kojom predviđa kako trenutačna digitalna i informatička revolucija sadržava potencijal za radikalnu transformaciju postojeće ekonomije koja ne bi bila utemeljena na iskorištavanju radne snage, privatnom vlasništvu, posvemašnjoj kontroli i narcizmu društvenih mreža.
 
"Bilo da ste među onima koji u Facebooku vide mogućnost emancipacije, ili među onima koji u novim tehnologijama vide orwellovsku distopiju, činjenica je da bez tehnologije više ne možemo zamisliti svijet, niti o njemu misliti. Paul Mason ne samo da se uhvatio u koštac s tom kompleksnom temom, nego je ponudio i moguća rješenja za izlazak iz duboke krize čovječanstva", stoji u najavi voditelja Folozofskog teatra Srećka Horvata.
 
Osim što je obilježio britansko i svjetsko novinarstvo u zadnjih dva desetljeća te se nametnuo kao jedan od vodećih teoretičara i kritičara suvremenoga kapitalizma, Paul Mason je prisutan i u kazališnoj umjetnosti. Predstava po njegovu dramskom tekstu o protestima diljem svijeta, od Arapskog proljeća do Occupy Wall Street, prošle je godine praizvedena u kultnome londonskom kazalištu Young Vic, gdje se Mason okušao i kao glumac.
 
O svemu tome bit će riječi u popularnome HNK-ovu programu koji će Masona ugostiti u nedjelju 4. ožujka. (Hina)