projekcija

'LP film Buldožer: Pljuni istini u oči' u riječkom Art-kinu


vrijeme: 15.2.2018. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Glazbeni dokumentarac 'LP film Buldožer: Pljuni istini u oči' redateljice dočarava šokantnost i otkačenost kojom su članovi sastava 'Buldožer' stupili na jugoslavensku scenu svojim albumom prvijencem. Premijera filma je u riječkom Art-kinu, 15. veljače, u 20 sati, uz redateljicu Varju Močnik, frontmena sastava Marka Brecelja, scenarista Igora Bašina i producenticu Vivu Viđenović.

Prije 43 godine izašao je album slovenskog sastava Buldožer pod nazivom „Pljuni istini u oči“ i promijenio tadašnje poimanje glazbe. Riječ je o albumu koji je ismijao malograđanski život, šokirao javnost i tadašnja poimanja umjetničke vrijednosti, a sve uz sasvim dovoljnu dozu ironije i sarkazma.

 

Redateljica Varja Močnik u potrazi je za iskrenošću kakvu je osjetila kad je prvi put kročila u kino dvoranu pa se odlučila za dokumentarac o sastavu koji je istinu podigao na sasvim drugi nivo: „LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči“. Na zanimljive je načine riješila problem nedostatka arhivske građe (jedini je sačuvani nastup onaj u Opatiji 1975. godine) te svojim pristupom dočarala otkačenost i ekscentričnost ovih rock simbola.

 

Marko Brecelj, tekstopisac i vokal Buldožera, umjetnik, kantautor i performer, ostaje u Art-kinu još jedan danpa u petak u 18 sati on preuzima ulogu predavača o mekom terorizmu uz pratnju živih komentara i projekciju video dokumenata akcija Društva prijatelja umjerenog napretka od '99 do danas, dok u 20 sati slijedi i „Premijerni paket“ u kojem stižu dva filma u režiji Breceljovoj režiji – „Obredno darivanje“ i „Brojanje u jesen“ – uz „poklon predrazvodni bračni minimalistički mjuzikl Stereo drama".

 

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba, dok je cijena redovne ulaznice 20,00 kuna.