okrugli stol

Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture


vrijeme: 23.2.2018. 18 h
mjesto: Vis; Međunarodni sveučilišni centar Vern- Vis, Viškog boja 3

Okrugli stol na temu 'Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture' će se održati u Visu, u petak, 23. veljače, u 18 sati, u prostoru Međunarodnog sveučilišnog centra Vern – Vis, u organizaciji Studija Omnimedia u suradnji sa Veleučilištem Vern i pod pokroviteljstvom Grada Visa te uz potporu Ministarstva kulture RH.

Na okruglom stolu sudjeluju Ivo Radica, gradonačelnik Visa, dr. sc. Ozana Ramljak sa Sveučilišta Vern, mr.sci. Sonja Buble iz Ministarstva kulture, Irena Sertić, voditeljica PAIC-a i članovi lokalne zajednice.

 

Okrugli stol je dio interdisciplinarnog umjetničkog projekta „Participativna umjetnost za nevidljive zajednice“koji se odvija u okviru EU programa Kreativna Europa te uz pomoć Ministarstva kulture. Nositelj ovog međunarodnog projekta je Omnimedia, Studio za kulturnu i umjetničku produkciju, a naši europski partneri su Univerzitet Nova Gorica (Slovenija), Centar za suvremenu umjetnost AcVic (Španjolska), Soro umjetnički muzej (Danska), koji svaki u svojim sredinama pokušavaju doprinijeti kvalitetnom razvoju zajednice kroz osuvremenjivanje postojećih vrijednosti i nasljeđa.

 

U skladu s tim, naš  projekt usmjeren je na pronalaženja novih metoda revitalizacije kulturnog, prirodnog i društvenog nasljeđa, razvijanje nove strategije pristupa nasljeđu, kulturnoj obnovi i očuvanju tradicionalne, posebno otočke baštine kroz participativne umjetničke forme i projekte koji promoviraju suvremeni pristup tradiciji i održivi kulturni turizam. Cilj nam je pridonijeti sprečavanju trenda sezonskog karaktera života otoka i monocentričnosti poslovne djelatnosti koja je usmjerena na masovni turizam koji razbija njegov duh i kulturu, kao i sprečavanje gubitka osjećaja životnosti i autentičnosti koji nastaju kao rezultat toga trenda.

 

Jednim dijelom projekt je posvećen isticanju značaja kulture na društveni razvoj otočkih zajednica, te postojanje i prezentiranje kulturne baštine u kontekstu sukoba između potrebe očuvanja kulture otoka i povećanja komercijalne vrijednosti razvojem masovnog turizma. Njegova je svrha poticanje kulturnih promjena kroz umjetničke alate u svrhu poboljšanja kvalitete života i izgradnje javne volje koja će  povezati članove otočkih zajednica oko zajedničkog cilja, identiteta i osjećaja pripadnosti što dovodi do razvoja društvenog kapitala ,

 

Okruglim stolom želi se preispitati strategije i modele koji osiguravaju održivost ovakvih projekata te iskoristiti mogućnosti zajedničkog djelovanja i  otvoriti raspravu koja potiče otkrivanje i rješavanje ključnih problema kao i pronalaženje načina na koje možemo promijeniti perspektivu otočkih zajednica koristeći umjetnost kao sredstvo interakcije s okolinom, kulturom i baštinom, u vjeri da se na taj način može utjecati na sprečavanje negativnih posljedica nastalih gubljenjem identiteta te spriječiti razdvajanje otočke zajednice od društva u cjelini.