obavijest

Serija 'Čuvar dvorca' prodana švedskoj javnoj televiziji i britanskom programu Channel 4


vrijeme: 27.4.2018.

Dramska serija 'Čuvar dvorca', čiji je razvoj financirao HAVC, prodana je švedskoj televiziji STV i britanskomu programu Channel 4, a na području SAD-a bit će dostupna na zahtjev.

Dramska serija Čuvar dvorca dobila je potporu Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija, a premijerno je prikazana u rujnu 2017. godine na HRT-u. Serija, koju je za HRT snimila produkcijska kuća Kinorama, prodana  je švedskom javnom medijskom servisu SVT i britanskom programu Channel 4, a moći će se uskoro na zahtjev gledati i u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Redatelj serije Lukas Nola ustvrdio je kako ga pri stvaranju serije nije zanimala politika, nego ponajprije kako se vinovnici jedne politike ponašaju kad se ona počne urušavati.

 

'Namjera mi je bila posvjedočiti o raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili političkoga poretka općenito, oduvijek je bila zanimljiva umjetnička tema, a mislim da ta sastavnica naše povijesti, osim rubno, dosad nije bila filmski obrađena', rekao je Nola, koji potpisuje i scenarij. Producentica serije Ankica Tilić ističe kako cilj nije bio ponuditi samo politički triler, nego i vjernu rekonstrukciju jednog vremena.

 

'Pritom ne mislim samo na likovni aspekt, nego i na duh vremena. Autor serije, scenarist i redatelj Lukas Nola, posvetio je mnogo vremena istraživanju građe te pregledavanju izvornih dokumenata i zapisa, a pripreme za samo snimanje bile su iscrpne i temeljite. Drago mi je da se to u konačnome rezultatu i vidi', rekla je Tilić.

 

Serija prati radnika Službe države sigurnosti Borisa Bišćana (Ivo Gregurević) koji je zadužen za takozvanu neprijateljsku emigraciju. Radnja se zbiva tijekom osamdesetih godina, a Bišćan i njegov operativac Marin Dragičević  (Vinko Kraljević) slabije se nalaze u novim pravilima. Zeman (Goran Bogdan) nema takvih problema i shvaća da ciljevi više nisu isti. Novi ciljevi traže i nova sredstva, pa provjerene operativce poput Dragičevića mijenjaju novi ljudi poput Maje (Iva Babić), Gorana (Matija Čigir), Zdravka (Bernard Tomić) i Lidije (Dajana Čuljak). Boris mora izabrati hoće li čuvati stare vrijednosti ili se prilagoditi.


Izvor: HAVC