festival

21. Međunarodni festival folklora u Karlovcu


vrijeme: 1.7.2018.
mjesto: Karlovac

Karlovački Međunarodni festival folklora počet će 1. srpnja, a tijekom sedam dana Festivala gostujući folklorni ansambli predstavit će tradicijske pjesme i plesove Perua, Indije, Finske, Kenije i Filipina, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak u Karlovcu. Po prvi put će, osim u gradovima Karlovačke županije, folklorne grupe MFF-a gostovati i u Rijeci, i to 2. srpnja na riječkom Korzu.
 

Bit će tu i dvije novosti: degustacijska večer sa specifičnostima nacionalnih kuhinja gostiju i domaćina "Okusi svijeta" te konferencija o značaju klapskog pjevanja s UNECO-ove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Direktor Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer najavio je svečano otvorenje za 1. srpnja u 20,30 sati na košarkaškom igralištu Šanac gdje se, kao i prethodnih godina, očekuju brojni posjetitelji, a organizatori pozivaju zainteresirane i na Promenadu 5. srpnja na Prve Okuse svijeta, jer folklor neke zemlje ili naroda, kaže, nije samo ples i pjesma, već i druga nematerijalna kulturna baština, običaji pa i specifična jela i pića.

Tako će posjetitelji moći kušati peruansku chicha moradu, filipinsku adobo piletinu i rižin kolač kuhan na pari, kenijske mandaze uštipke s kokosom, kardamomom i cimetom, junetinu s egzotičnim začinima, sok od lubenice sa solju i paprom i drugo. Spravljat će se ukupno 20 vrsta izvornih jela i pizza, a hrvatsku će kuhinju predstavljati divljač s njokima i "Guinness štrudl" iz Jaškova.

U Karlovcu konferencija o klapskom pjevanju

Kristina Medarić najavila je da će se  karlovačkoj Gradskoj knjižnici, 7. srpnja održati Konferencija o klapskom pjevanju s UNECO-ove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a glavni predavači bit će dvojica muzikologa i etnologa Bojan Pogrmilović i Tvrtko Zebec, ali i predstavnici klapa. Konferencija je dio Prvog festivala mediteranske kulture Južnoeuropskog sektora CIOFF-a.

Trenutno smo u Hrvatskoj jedini u top kvaliteti, odnosno jedini certificirani CIOFF-ov festival. Budući da je od prošle godine članica CIOFF-a i Međunarodna smotra folklora iz Zagreba i da je u procesu certificiranja, vjerujemo da ćemo uspjeti, kao sekcija CIOFF-a u Hrvatskoj, i za njih ove godine ishodovati certifikat, rekla je Medarić odgovarajući na novinarska pitanja.

Svaka folklorna grupa ocjenjuje Međunarodni festival folklora kao organizatora, a MFF njih kao sudionike te se ocjene šalju u podružnice CIOFF-a u Pariz i Bruxelles gdje se rangiraju festivali i grupe. Karlovački MFF uvijek poseže za CIOFF-ovim rang listama kako bi mogli ugostiti najkvalitetnije i dobro organizirane ansamble, rečeno je.

(Hina)