predstava, rezidencijalni program

Međunarodne rezidencije suvremenog cirkusa u Društvenom centru Rojc u Puli


vrijeme: 22.7.2018. - 2.8.2018.
mjesto: Pula, Društveni centar Rojc, Gajeva 3

U razdoblju od 22. srpnja do 2. kolovoza, u Društvenom centru Rojc u Puli, u prostorima kazališta DR. Inat i Čarobnjakovog šešira, održat će se tri međunarodne rezidencije suvremenog cirkuskog izričaja. Svo troje umjetnika svoj će rad u nastajanju predstaviti publici 28. srpnja, s početkom u 20 sati.
 

Nakon prezentacija, publika će imati priliku razgovarati s umjetnicima o viđenom. Navedeni razgovori služe umjetnicima kao povratna informacija i pomažu im u daljnjem radu na predstavama čije su premijere planirane za 2019. godinu. Ulaz je besplatan! (Predstave su namijenjene publici iznad 14 godina zbog tematike i eksplicitnih sadržaja.)

 

Od 22. do 31. srpnja na rezidenciju u Pulu dolazi kompanija Squarehead Productions Ltd. Iako bazirana u Irskoj, kompanija djeluje internacionalno. Tijekom rezidencije u prostoru Čarobnjakovog šešira u DC Rojcu, dvoje umjetnika Sqarehead Productions Ltd-a, Elena Lydia Kreusch i Darragh McLoughlin razvijati će vlastite solo kreacije.

 

Od 27. srpnja do 2.kolovoza svoju će rezidenciju u prostoru DR. Inata održati mlada britanska umjetnica Laura Murphy. Svojim umjetničkim projektom „CONTRA“, na čijoj kreaciji će raditi i   tijekom boravka u Puli, Laura je postala jedna od šest laureata najnovijeg izdanja CircusNext PlaTFoRM-e.

 

CircusNext je projekt identifikacije te financijske, rezidencijske, prezentacijske i administracijske potpore neafirmiranim suvremenim cirkuskim autorima iz Europe kroz platformu 18 organizacija iz 12 europskih zemalja (http://circusnext.eu/). Na selekcijskom tjednu u belgijskom gradu Neerpeltu krajem svibnja 2018. međunarodni žiri projekta odabrao je 6 laureata projekta među kojima je i Laura Murphy. Cirkorama iz Zagreba je, uz splitski Room100 i beogradsku Cirkusferu, jedan od regionalnih partnera na projektu kroz koji pruža rezidencijsku i prezentacijsku potporu te umjetničko mentorstvo neafirmiranim umjetnicima.

 

Program se odvija u suradnji Cirkorame (Zg)(Program Cirkorame i CircusNext Plaforma), Čarobnjakovog šešira (Pu), Cirkobalkane (HR/RS), a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba (Program Cirkorame) i sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa (CircusNext Platforma).

 

Opširnije…