predstava

Premijera predstave za djecu 'Čudesno vodstvo Julija Klovića'


vrijeme: 16.12.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4 (foaje i izložbeni prostor)

Predstava 'Čudesno vodstvo Julija Klovića' novi je format Galerije Klovićevi dvori u sklopu pedagoškog programa pod vodstvom muzejske savjetnice Liljane Velkovski koja niz godina uspješno svake subote okuplja djecu školskog i srednjoškolskog uzrasta na popularnim likovnim radionicama koje prate izložbe te počinju u 11 sati. Predstava će premijerno biti izvedena 16. prosinca, u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori.

O predstavi:
 
Od sada, pa tijekom cijele godine posjetitelji Galerije Klovićevi dvori i „oni koji to tek namjeravaju postati“ u subotu, sat vremena prije početka likovne radionice znači u 10,00 sati moći će pogledati predstavu „Čudesno vodstvo Julija Klovića“ namijenjenu našim najmlađim posjetiteljima.
Kako se ponašati u muzeju? Što nam može ispričati umjetničko djelo? A da ne bude dosadno? Zašto otići u muzej ili galeriju? Može li se provesti zabavna „noć/dan u muzeju“?

Mali broj sati likovnog odgoja, brojne obaveze i užurbana svakodnevnica ujedinili su se protiv posjete mladih muzejima i galerijama. Posjet izložbama shvaća se kao dodatna školska obaveza. No, umjetnost uvijek treba biti i predstavljati užitak, onu dokolicu i odmor koji su nam svima potrebni.

Nadogradnju umornome umu i duši željnoj punine. Željeli bismo da naša Galerija, barem na kratko, postane drugi dnevni boravak djeci, njihovo utočište i ugodan kauč, njihovo lijepo provedeno vrijeme. Kako bismo im ukazali na čudesan svijet - priča, asocijacija, motivacija i naposljetku edukacija koje nudi izložba i umjetnost koja se kroz nju predstavlja osmislili smo predstavu u kojoj glavni lik, a tko bi drugi nego naš zaštitni znak – Julije Klović upoznaje djecu sa čudesnim svijetom umjetnosti.

Pomno osmišljena  predstava u režiji Arije Rizvić i prema tekstu Nikoline Rafaj svojevrsno je vodstvo kroz izložbu namijenjeno djeci. Kroz osnovne upute o ponašanju u muzeju, poučavajući o osnovnim elementima likovnoga djela (crti, boji, kompoziciji, tehnici), pričajući o remek-djelima koja su izložena u Galeriji i o poznatim umjetnicima koji su ovdje izlagali - kustosi/glumci i Julije Klović na duhovit će i primjeren način djecu nastojati motivirati za upoznavanje s beskonačnim svijetom umjetnosti. Naš je cilj kroz interakciju s mladim glumcima, duhovite dijaloge i songove te veselu rekvizitu približiti djeci svijet umjetnosti.

Predstavu izvode glumci Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoranja i Denis Bosak. Vizualni identitet izložbe osmislio je naš poznati ilustrator i umjetnik dječjih bajki Zdenko Bašić.

Vjerujemo da će ovaj zanimljiv i nesvakidašnji projekt u produkciji Galerije Klovićevi dvori privući mnoštvo novih ljubitelja umjetnosti, te dodatno upotpuniti edukativni program i šire otvoriti vrata naše Galerije svima malima i onima koji se tako osjećaju.