nagrada

Uručene Povelje RH Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, HRZ-u te Posudionici i radionici narodnih nošnji


vrijeme: 14.12.2018. 14,30 h
mjesto: Zagreb; Pantovčak 241

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u petak Povelje Republike Hrvatske trima institucijama koje bave restauracijom i konzervacijom kulturne baštine. Povelje su primili Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Hrvatski restauratorski zavod i Posudionica i radionica narodnih nošnji.
 

Predsjednica je čestitala odlikovanima i kazala kako su ona izraz priznanja i zahvalnosti za rad i doprinos razvoju i napretku Hrvatske, te znak potpore struci na dugogodišnjem radu na području zaštite, obnove i restauracije kulturnih dobara te izradi, čuvanju i predstavljanju narodnih nošnji.

 

Kolinda Grabar-Kitarović nagrađene je nazvala "odgovornim baštinicima bogatog hrvatskog kulturnog nasljeđa i temelja hrvatskog nacionalnog identiteta i memorije".

 

Istaknula je da Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu te da se na Unescovu popisu nalazi 27 kulturnih dobara od kojih 17 nematerijalnih, po čemu je Hrvatska jedna od vodećih u Europi i svijetu.

 

Podsjetila je da su u srpskoj agresiji na Hrvatsku oštećena 2423 nepokretna spomenika kulture, te da je nestalo ili oštećeno 2207 slika, skulptura ili predmeta primijenjene umjetnosti, uglavnom iz sakralnih građevina. Također, naglasila je bogatstvo i važnost etnografske baštine.

 

Vratili ste sjaj kulturnoj baštini koja je bila cilj uništenja, zaključila je predsjednica uručujući odlikovanja.

 

Zahvalila se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazavši da se radi o velikom priznanju čuvarima hrvatske kulturne baštine, koje obvezuje na čvrsto opredjeljenje da nastave ulagati znanje, stručnost i ljubav za očuvanje vrijedne kulturne baštine za budućnost. (Hina)Ministarstvo kulture RH


Hrvatski restauratorski zavod


Posudionica i radionica narodnih nošnji