izložba

Multimedijalna izložba 'Hommage to Stasenko'


vrijeme: 25.1.2019.
mjesto: Multimedijalni kulturni centar Split

'Hommage to Aleksandar F. Stasenko' je multimedijalna izložba međunarodnog karaktera posvećena i nadahnuta likom i djelom velikog splitskog filmaša, imigranta ukrajinskih kozačkih korijena Aleksandra F. Stasenka. Izložba se otvara u petak, 25. siječnja 2019. u 19 sati, u Multimedijalnom kulturnom centru Split.

Originalan koncept izložbe u produkciji Udruge Odjel za vizije je podjela na tri različita djela. Prvi dio izložbe ima arhivski i sociološki karakter, drugi dio  prezentira novonastale video i medijske instalacije, dok je treći dio izložbe selekcija najboljih Stasenkovih radova, digitaliziranih upravo za ovu prigodu.

U uvodnom dijelu prostora MKC-a Split će biti izloženi artefakti iz Stasenkovog bogatog umjetničkog života i stvaralaštva (scenariji, filmske nagrade i diplome, arhivski novinski tekstovi, filmski plakati, knjige snimanja), dok će središnji dio prostora okupirati četiri video instalacije i jedna prostorna medijska instalacija renomiranih video umjetnika iz Hrvatske i inozemstva (Alvaro Congosto – Madrid, Zoran Dragelj – Vancouver, Vlado Zrnić – Zadar, Ivan Perić – Split).

Naime, umjetnici su dobili na raspolaganje kompletnu digitaliziranu arhivu Stasenkovih filmova kao nepresušan izvor inspiracije za izradu potpuno novog, suvremenog, hibridnog formata u kojem se spajaju novo medijske tehnike montaže, post produkcije, obrade i prezentacije digitalnog videa s arhaičnim, poetskim, analognim, životnim i dokumentacijskim Stasenkovim kadrovima.
Navedenim umjetničkih postupkom suvremeni umjetnici prenose glas o sadržajnom Stasenkovom opusu u 21. stoljeće te ga prilagođavaju novim medijima i novo stasaloj kulturnoj publici.

Na drugom katu MKC-Split posjetitelji izložbe imaju priliku pogledati za ovu prigodu devet Stasenkovih filmova posebno odabranih od strane kustosa izložbe, filmskog kritičara i publicista Marka Njegića. Navednih devet filmova (Jamar, Kolonisti, Lov, Miting u odjelu IV F, Poslije potopa, Posljednji, Sve godine u jednoj noći, Vrijeme heroja i Žene) će se prikazivati u neprekinutoj petlji, te se posjetitelji a posebice studenti Umjetničke akademije u Splitu i učenici Škole likovnih umjetnosti Split upoznati i uvjeriti u snagu i izniman autorski pečat starog majstora koji više nije s nama.

Realizaciju izložbe u organizaciji Udruge Odjel za vizije su potpomogli Hrvatski audiovizualni centar, grad Split, Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split, Multimedijalni kulturni centar Split, Dom mladih Split, Državni arhiv Split i Škola likovnih umjetnosti Split.

https://www.facebook.com/events/2331284783762266/