natječaj

Natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina 2019.


prijava: 24.03.2019

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2019.!

Produkcijski proračun iznosi 5 000 kn brutto, koliko iznosi i honorar za umjetnički rad.


Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma.


Žiri: Gildo Bavčević, Irena Bekić i Saša Šimpraga


Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.


Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju.


Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke u suradnji s Jesenjom ligom Dotka.


Spomen-područje Dotrščina sustavno se uređuje od 1960-ih. Na uređenju su sudjelovali neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Goran Kovačića.


U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane memorijalne umjetničke intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića.


Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma.

 

Uvjeti natječaja:

– na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;

– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;

– traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;

– u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;

– rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5 000 kuna brutto (!);

– rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;

– rad treba uvažiti specifične uvjete parka i biti bez štetnih posljedica po park koji ima spomenički status;

– rad treba biti privremenog karaktera;

– produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;

– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.


Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 21. rujna 2019., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.


Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.


Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2019. (nedjelja u ponoć).


Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.


Prijedlozi koji izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka neće se razmatrati.


Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala na stranicama Muzeja, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima.


Tijekom trajanja natječaja, u subotu, 2. ožujka 2019. u 12 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail u tjednu koji prethodi turi.  


Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdotrscina@gmail.com s naznakom “Dotrščina 2019.”.


Odluku o radu koji će se izvesti donijet će žiri u sastavu: Gildo Bavčević, umjetnik, asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu i pobjednik javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2018. godine; Irena Bekić, kustosica i voditeljice Galerije Prozori i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.


Po izvedbi rada autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5 000 kuna brutto.


Odabrani rad za izvedbu bit će proglašen tijekom mjeseca travnja 2019., o čemu će svi sudionici/e natječaja biti individualno obaviješteni.


Najveći dio rada Muzeja provodi se volonterski.


Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na Facebooku.


Svi ostali upiti: vmdotrscina@gmail.com.