izložba

Izložba 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' predstavlja se u AMZ-u


vrijeme: 6.3.2019. - 28.4.2019.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu i Arheološki muzej Istre najavljuju izložbu 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' koja se otvara u srijedu, 6. ožujka s početkom u 12 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu i trajat će do 28. travnja 2019.
 
Nije uobičajeno da se prilikom arheoloških istraživanja pronađu u cijelosti sačuvana zvona, ali upravo tijekom radova na adaptaciji zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli, u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije, pronađena su dva brončana zvona zakopana na dubini od 20-ak cm ispod hodne površine.

Izložbom i popratnim katalogom predstavlja se jedno zvono, tj. ono koje je pripadalo crkvi svetog Tome u Puli. Izradio ga je 1425. godine majstor Salvator iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato. Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu kao i natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT (Godine 1425.Salvator me učinio).

Autori izložbe i kataloga: Željko Ujčić, viši kustos i dr. sc. Tatjana Bradara, muzejska savjetnica (Arheološki muzej Istre Pula).

Opširnije:
http://www.amz.hr/18608.aspx