natječaj

Otvorene prijave za program Producers on the Move u Cannesu


prijava: 11.03.2019

Organizacija European Film Promotion svake godine odabire 20 europskih producenata čije su karijere u usponu za sudjelovanje u četverodnevnom programu Producers on the Move koji se održava u sklopu Filmskog festivala u Cannesu. Zainteresirani se na program mogu prijaviti do 11. ožujka 2019.!

Program Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Program se održava na Filmskom festivalu u Cannesu, čije se 72. izdanje odvija od 14. do 25. svibnja ove godine.
 

Kroz program je od njegova osnivanja prošlo više od 400 producenata, od kojih su mnogi postali međunarodno priznati filmaši, te čak i dobitnici Oscara. Prošle godine, u programu je sudjelovao hrvatski producent Oliver Sertić. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluje i Creative Europe - MEDIA Program


European Film Promotion je organizacija koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar. Popis svih zemalja članica nalazi se ovdje


Iz EFP-a su izrazili zadovoljstvo uspješnim programom.


'Možemo vidjeti mnoštvo koprodukcija koje su nastale kao rezultat programa Producers on the Move, poput filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Mitevske koji je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Berlinalea. To je koprodukcija između Labine Mitevske iz Sjeverne Makedonije i Zdenke Gold iz Hrvatske, između ostalih. Producentice su se upoznale tijekom programa 2013. godine, na kojem je bila i koproducentica iz Rumunjske, Anca Puiu s kojom su tri godine kasnije surađivale na njenom projektu Sieranevada koji se natjecao u Cannesu', rekla je izvršna direktorica EFP-a, Sonja Heinen te dodaje kako su ponosni na činjenicu da su gotovo 50% posto svih sudionika žene. 


U program se prima 20 producenata iz 20 europskih zemalja. Zainteresirani producenti ili producentske kuće moraju iza sebe imati barem jednu međunarodnu koprodukciju. Sudionici se biraju na osnovu bodovnog sistema prema sljedećim kriterijima: 

  • dugometražni film/filmovi producenta imali su kinodistribuciju ili su izašli na DVD-u, prikazali se na TV-u ili su bili dostupni na streaming servisima, u zemljama koje nisu sudjelovale u koprodukciji
  • dugometražni film producenta prikazan je u međunarodnoj konkurenciji većeg festivala
  • dugometražni film producenta dobitnik je nagrade za najbolji film u domovini producenta
  • producent ima jaki projekt koji je pogodan za međunarodnu koprodukciju


Zainteresirani hrvatski producenti koji zadovoljavaju tražene uvjete na program se prijavljuju putem maila promotion@havc.hr do 11. ožujka 2019. godine.


Više informacija o programu dostupno je na stranicama EFP-a.


Izvor: HAVC