obavijest

Proizvedeno u Hrvatskoj - tranzicija hrvatske tekstilne industrije


vrijeme: 12.3.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; KIC, Preradovićeva 5

U utorak,12. ožujka, u 18 sati, u Kulturno informativnom centru održat će se promocija knjige Ivane Biočine: 'Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije'.
 

Autorica: Ivana Biočina; Voditelj: Goran Batina

 

Sudjeluju: doc. dr. sc. Silva Kalčić, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu, mag. oec. Bojan Nonković, BRID (Baza za radničku inicijativu i demoktarizaciju) i mag. ing. Ivana Biočina, autorica


Ivana Biočina kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražuje i prikazuje kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu, nalazeći se pritom na iznimno značajnom mjestu – „između“ Europe i Istoka. Nadalje, otkriva nove tendencije vraćanja tekstilne industrije u Europu uz shvaćanje da se država ne može oslanjati samo na uslužni sektor već da osnova mora biti u proizvodnji.


Knjiga predstavlja jedinstveni, dosad nenačinjen, nepostojeći te stoga znanstveno vrijedan i inovativan pregled povijesti i suvremenosti tekstilne industrije u Hrvatskoj.