izložba

Amo t’amo 2 - vodič crtežom arhitekta i urbanista Borislava Doklestića


vrijeme: 10.4.2019. - 30.4.2019.
mjesto: Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb

Otvorenje izložbe 'Amo t’amo 2 – vodič crtežom arhitekta i urbanista Borislava Doklestića' održat će se u srijedu, 10. travnja 2019. godine s početkom u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu. 

O izložbi će govoriti: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja; dr. sc. Snješka Knežević, znanstvena savjetnica u miru; arhitekt Borislav Doklestić, autor; akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

'Izložba amo t’amo 2 vodič je crtežom od Istre do Irske, autora arhitekta i urbanista Borislava Doklestića.
Crteži prate itinerere autora na njegov način. Kao što crteži i motivi naglašavaju vizure mjesta, tako su i tekstovi/skice osoban doživljaj – autorov vodič mjesta.
Crtežom, ali i kratkim tekstom, Doklestić najčešće naglašava ono što konvencionalni turistički vodiči i ne spominju. Crtežima prati svoja putovanja od Istre do Irske – od Puglie, Provence, Lyona, Bristola, Dublina…
Istra zauzima posebno mjesto autorova interesa, a to je i mjesto njegova boravka u posljednje vrijeme.
Crteži i tekstovi govore jezikom arhitekta i urbanista koji je svoj radni vijek posvetio bavljenju gradom i prostorom.
Izložba amo t’amo 2 na izvjestan je način nastavak izložbe AMO T’AMO: crteži iz mediteranske crtanke (knjiga: “Amo t’amo. Mediteranska crtanka”, UPI-2M),
koja je također bila postavljena u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU 2010. godine. Nastavak izraza crtežom Borislavu Doklestiću sugerira, uostalom, i Álvaro Siza u zahvali na knjizi crteža.
Crtež otkriva drukčiji svijet od onoga fotografiranog!
Otkriva motiv apstrakcijom, daje skicu, a dopušta dovršenje slike, poziva na druženje s motivom, traži sudjelovanje, susret, ponekad intenzivnije od fotografije.' (B. D.) /iz kataloga izložbe

Crtež otkriva drukčiji svijet od onoga fotografiranog! Otkriva motiv apstrakcijom, daje skicu, a dopušta dovršenje slike, poziva  na druženje s motivom, traži sudjelovanje, susret, ponekad intenzivnije od fotografije.
Borislav Doklestić
 
Svaka gesta, pa tako i čin crtanja, puna je povijesti, nesvjesnog pamćenja, neproračunate, anonimne svijesti.
Álvaro Siza   
 
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine, radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati.

Katalog izložbe >>>https://www.facebook.com/events/612999069111407/