obavijest

Potpisano pismo namjere o osnivanju Hrvatskoga muzeja maritimne kulture


vrijeme: 21.5.2019.
mjesto: Zadar

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin potpisali su u utorak u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru pismo namjere o osnivanju Hrvatskoga muzeja maritimne kulture u Zadru.

"Bit će to izvrstan centar maritimne kulture, ne samo na Mediteranu, nego u svijetu! Maritimna kultura je ono što je kroz povijest uvijek bilo najvažnije. Mora i oceani bili su najvažniji informacijski koridori, kao što je danas Internet. Ne samo što se tiče njihova bogatstva i plodnosti, nego u širenju civilizacije. Mi smo, odnosno naša hrvatska kultura, rođeni na posteljici antičke civilizacije. Zadar je pritom jedan od najvažnijih elemenata. I zato zaslužuje ovaj znameniti centar. Evo, prvi korak je tu, potpisali smo pismo namjere. Slijedi rad", rekao je akademik Neidhardt.

Idejni je začetnik ovog velikog projekta akademik Nikola Bašić, koji citirao pjesnika, znanstvenika i promotora hrvatske maritimne baštine Joška Božanića, koji je u svojim zapisima istaknuo kako bi mala zemlja Hrvatska, koja ima jednu od najdužih morskih obala u Europi, trebala biti izrazito maritimna zemlja, a ona to nije.

"Mi još uvijek otkrivamo svoje more. Hrvatski otočni i obalni svijet baštinik je maritimne kulture Mediterana, od te je kulture učio i u toj je kulturi ostavio vlastiti trag. Znatno veći i dulji nego što ga je do danas primijetila društvena, znanstvena i politička javnost ove zemlje", kazao je Bašić te napomenuo kako je Zadar grad velike pomorske i ribarske tradicije, najstarije središte ribarstva, marikulture i njene industrije u Hrvatskoj.

Na zadarskom području prvi se put spominje hrvatsko ribarstvo 995. godine i to su samo neki od razloga zašto je ovaj grad idealan za ovakvu vrstu muzeja koja u Hrvatskoj nedostaje, ustvrdio je.

Hrvatski muzej maritimne kulture bit će smješten u sadašnjim prostorima Pomorskoga muzeja Zadra te u rekonstruiranim ili novosagrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti na Obali kneza Trpimira, u nekadašnjoj restauratorskoj radionici. Perivoj Vile Dirce, kojemu će se priključiti i postojeći park Maraska, uredio bi se kao muzej na otvorenom. Bit će to tematizirano muzejsko predvorje na površini od oko 14.000 metara četvornih, a ukupna zatvorena površina muzeja ne bi bila veća od 1000 četvornih metara.

Prema zamisli akademika Bašića, muzejski sadržaj obuhvaćao bi pomorski dio, s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti, ribarski dio s naglaskom na lokalni, ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta te  marikulturni dio s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnoga gospodarstva. (Hina)