obavijest

Predstavljanje knjige: Svijet jazza - Od Adorna do Johna Zorna


vrijeme: 27.5.2019.
mjesto: Kulturni centar Mesnička u Zagrebu

Predstavljanje knjige 'Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna', koju je priredio Saša Drach (Sandorf, 2018.), održat će se u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu, u ponedjeljak 27. svibnja u 20.30 sati. 

Sudjeluju: Saša Drach (kritičar i prevodilac), Vojo Šindolić (pjesnik i prevodilac), Davor Hrvoj (jazz promotor i kritičar), Nikica Gilić (filmolog) i Melanija Pović Jagarinec (urednica jazz emisija na HRT-u)

Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna predstavlja pokušaj da se popune praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku, ali je i svojevrsni pokušaj da se jazzu priđe mimo uobičajenih strogih ograda. Jer, knjiga je naslovom, kao i sadržajem rastegnuta, od Adorna do Johna Zorna, u neku ruku “od A do Z”, ali zapravo se u naslovu krije stanovita  naslov dobrim dijelom sarkastičan. Naime, knjiga počinje teškim tekstom uvaženog njemačkog filozofa i estetičara glazbe Theodora Adorna koji je o jazzu mislio sve najgore, a njujorški saksofonist i skladatelj najširih obzora, John Zorn, čiji tekst zatvara dio o povijesti i teoriji jazza, upravo je jedan od najgorljivijih boraca protiv ikakvih žanrovskih ograda u glazbi. U knjizi će, dakle, u skladu s naslovom, tako strogi čitalac ili pripadnik tvrde jazz policije naći i tekstove kojima će prigovoriti da im možda i nije mjesto “u knjizi o jazzu”. Ipak, priređivač je zadržao pravo, (ta tko mu to može oduzeti?) da u knjigu uvrsti najbolje ili najzanimljivije od onoga na što je u svojim čitalačkim lutanjima naišao i za što drži da ima smisla podijeliti sa onima koji o jazzu (mimo same glazbe) žele znati više.

Ova antologija tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/734548573609985/