festival

Festival Mediteranskog filma Split od 13. do 22. lipnja


vrijeme: 13.6.2019. - 22.6.2019.
mjesto: Split

Na 12. Festivalu Mediteranskog Filma Split (FMFS), koji će se održati od 13. do 22. lipnja, bit će prikazano ukupno 70 filmova iz 32 zemlje, a od 20 dugometražnih filmova u glavnom programu 12 ih je u konkurenciji za nagrade, najavio je u petak ravnatelj festivala Alen Munitić.

Filmovi će se prikazivati u otvorenom kinu Bačvice, te u kinoteci Zlatna vrata i u malom kinu na otvorenom ispred Doma mladih, rekao je Munitić na konferenciji za novinare.

Festival se otvara 13. lipnja u ljetnom kinu "Bačvice" projekcijom talijanskog filma "Sitne ribe" (Piranhas), koji je na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij, istaknuo je Munitić. Dodao je kako je riječ o adaptaciji romana "Paranza dei bambini" Roberta Saviana koji zbog svojih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već niz godina živi pod policijskom zaštitom.

Festivalska publika, kako je rekao Munitić, moći će pogledati nove filmove s trenutno najpoznatijim francuskim glumicama: "Ona koju zamišljaš" s Juliette Binoche i "Zlatnu mladež" s Isabelle Huppert. U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varda, pobjednice drugog FMFS-a.

Grčko "Čudo Sargaškog mora" napeti je triler premijerno prikazan u Berlinu, koji će na Bačvicama predstaviti glavna glumica i scenaristica Youla Boudali. Iz Sirije i Libanona stižu dva odlična dokumentarca "Još uvijek se snima" i "Dan kad sam izgubila sjenu", oba nagrađena na venecijanskoj Mostri, dok španjolsku predstavlja "Vlast", napeti politički triler o korupciji koji je osvojio sedam nacionalnih nagrada Goya.

Italija je i ove godine 'izbacila' sjajne naslove pa je u programu i dokumentarac "Selfie" koji prati odrastanje na jugu te zemlje, a prava poslastica za publiku je spektakl "Loro" Oscarovca Paola Sorrentina. Prikazuju se i "Lavovi Visa" talijansko-hrvatska koprodukcija koja je inspirirana Viškom bitkom iz 1866., a predstavit će je redatelj Nicolo Bongiorno koji je za ovaj naslov već dobio niz nagrada i hvalospjeva u rodnoj Italiji, rekao je Munitić

Po njegovim riječima, u popratnom programu dugometražnog filma i ove godine fokus je na kinematografiji Južne Amerike.

"Program koji smo nazvali 'Druga strana Mediterana' oduševio je naše gledatelje pa ove godine donosimo čak pet filmova s tog kontinenta", rekao je Munitić, izdvojivši kolumbijski film "Ptice ljeta", koji je bio među devet kandidata za nominaciju za Oscara, te argentinske trilere "Rojo" i "Optužena" nagrađivane na festivalima u San Sebastianu i Torontu.

"Nastavljamo i malu tradiciju da FMFS zatvara skandinavski film. Ove godine odlučili smo se za cijeli švedski dan, u sklopu kojeg prikazujemo sinkronizirani animirani film 'Gordon i Paddy', nastavljamo filmofilskom poslasticom 'Koko-di Koko-da', a 12. FMFS će zatvoriti romantična drama 'Zaneseni' koju potpisuju autori slavne mini serije 'Most'", rekao je direktor festivala Alen Munitić.

Kako je najavio, naslovi 15 hrvatskih kratkih filma koji se u programu "Ješke" natječu za novčanu nagradu od 12 tisuća kuna bit će objavljeni idući tjedan. (Hina)