festival

DHF: Autori svih generacija u animiranoj konkurenciji


vrijeme: 14.6.2019. - 18.6.2019.
mjesto: Zagreb

Konkurencija animiranog filma ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, donosi filmove nekoliko generacija hrvatskih autora, od danas već klasika poput Joška Marušića, preko srednje generacije, Daniela Šuljića, Vladislava Kneževića i Dina Krpana do mladih animatora, od kojih su neki već afirmirani na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Organizatori festivala iz programa ističu film koji je "izvrsnim pripovijedanjem i sukladnom stop-animacijskom tehnikom privukao  projekt u kojemu su veliku ulogu imali amateri."


Riječ je o filmu Neobična kupka gospodina Otmara u režiji akademskog kipara Nike Radasa i pacijenata Klinike za psihijatriju Vrapče o stigmatizaciji onih koji svijet vide drukčijim očima.


"Osim terapijskog, ovim je filmom zahvaljujući sljubljivanju u nas rijetko uspjelog scenarija animiranog filma i tehnike ostvaren i puni umjetnički učinak – intrigantno i emotivno alegorijsko djelo", kažu s DHF-a.


Bit će tu i dugometražni animirano-dokumentarni film Chris the Swiss Anje Kofmel koji je svojedobno izazvao kontroverze zbog priče o smrti švicarskog novinara tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.


Naslovni junak pridružio se legionarskim postrojbama pod vodstvom Eduarda Rózsa-Floresa zvanog Chico, a njegovo nikada u potpunosti razjašnjeno ubojstvo godinama kasnije preraslo je u opsesiju autorice filma, njegove rođakinje.


U istraživačkom, ali i osobnom filmu animacija se uspjelo koristi u prikazu prošlih vremena, a zapaženu „ulogu“ u filmu ostvario je i onodobni „fikser“ stranih novinara, a danas uspješni filmski producent Siniša Juričić, napominje se u najavi.


Doajen hrvatskog animiranog filma Joško Marušić u filmu Eutanazija nastavlja svoje recentne preokupacije suvremenim moralom, služeći se prepoznatljivim karikaturalnim crtežom svojih ranijih uspješnica.


Daniel Šuljić je posegnuo za alegorijskim prikazom totalitarizma u filmu Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali, koji je igrao i na najprestižnijem svjetskom animacijskom festivalu u Annecyju.


Autor eksperimentalnih filmova Vladislav Knežević u svojoj jedinstvenoj znanstvenofantastičnoj poetici ispituje granice realnosti i medijske reprezentacije na presjecištu eksperimentalnog i animiranog u filmu Dokument Parakozmik, a Dino Krpan zaputio se u vrijeme sedamnaestostoljetnih progona vještica u filmu Malleus Dei.


Petra Zlonoga nakon nagrađivane Gladi i folklorno-eksperimentalne Dote dolazi na festival s novim filmom Jedan od mnogih, u kojemu nastavlja sa svojim omiljenim motivima flore i faune.


Majstori lutka-filma Ivana Bošnjak i Thomas Johnson se, pak, nakon Simulakre iz 2014. godine, vraćaju novom stop-animacijom koja je također igrala u Annecyju - Udahnut život.


To je priča o povezivanju mlade žene sa životnom energijom prirode u kojem ona koristi svoj talent kako bi životinje koje obrađuje 'vratila' u njihov prirodni okoliš, sve dok u životinjama koje preparira ne otkriva rolu nerazvijenog filma.


Od radova mladih talenata u konkurenciji su animiranofilmska adaptacija pjesme Charlesa Baudelairea, filmski debi slobodnog umjetnika Nenada Jankovića, Albatros, dok se M Karle Skok najvljuje kao duhoviti hiperbolični pogled na nevolje s menstruacijom.


Tu su još psihološki film Ne ću Jasne Čagalj, Osmijeh Matee Kovač, Zagubljena sjećanja Ivane Radić te Prvi korak Petre Kožar, "pomalo metaforička psihološka studija o stvoru koji na stablu sanja o pustolovinama."


Od ukupno 246 prijavljenih filmova 106 je odabrano u natjecateljski program: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih videospotova.


Dani hrvatskog filma tradicionalna su smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih filmova, a uz filmski program, donosi i izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te bogat kulturno-zabavni sadržaj


Festival će se održavati u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. (Hina)