izložba

Izložba Zdravka Kopasa u Rovinju


vrijeme: 12.6.2019. - 30.6.2019.
mjesto: Rovinj, Crkva sv. Tome, Bregovita ulica

U Galeriji sv. Tome, Muzeja grada Rovinja, u srijedu 12. lipnja 2019. u 21 sat, samostalnom izložbom slika predstavit će se umjetnik Zdravko Kopas. Izložba je naslovljena 'Kaleidoskop', a moći će se razgledati do 30. lipnja.

Motivi na Kopasovim fotografijama u jednakoj su mjeri neprepoznatljivi koliko i vjerni ili istiniti. Autor naglašava kako tu stvarnost, istinito i vjerno zabilježenu, podčinjava likovnosti, poetskoj i estetskoj paradigmi koja time postaje apstraktna kompozicija jer svoj objektiv fokusira na prizore gdje se odvija stanovita pravilnost, red, multiplikacija, ritam i struktura. Upravo na tom djelu prividne umjetničke slobode svojim radovima ulazi u paradoks onoga što je priroda odredila i nametnula s onim što je prepušteno slučaju i neodređenostima. Tako dobiva ekscentrične fotografije u kojima je naglašen apstraktni ekspresionizam nalik Pollockovom slikarstvu snimajući motive koji dolaze iz uređene prirode, njene svakodnevice, a pritom polagano i neprimjetno odlaze u neku neodređenu slučajnost.

Slučajnost i kaos imaju jednu skrivenu strukturu unutar sebe pretvarajući se u red kojeg smo u stanju razumjeti. Zato Kopas tvrdi da njegovi motivi entropičnog svijeta imaju elemente od kojih je građena priroda i njen su sastavni dio. Takva skrivena dualnost prirode u kojoj nalaze svoje istovremeno supostojanje kaos i red predstavljaju svijet oko nas, matematički uređenu strukturu prirode i svijeta. Kopasovi snimljeni motivi sastavljeni su od pojedinačnih kaotičnih elemenata složeni i spojeni poput mozaika u jedan uzorak sličan kaleidoskopskom prikazu. Fraktalni uzorak koji se ponavlja bez obzira na različite položaje uvećanja ili umanjenja uvijek ima iste razine i nivoe složenosti. Takvim fraktalima građena je priroda matematičkom preciznošću i predstavlja otisak prsta prirode.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

Opširnije:
http://muzej-rovinj.hr/