izložba

Izložba Bena Vautiera u Galeriji Rigo


vrijeme: 20.6.2019. - 17.7.2019.
mjesto: Novigrad, Galerija Rigo

Izložba Bena Vautiera u Galeriji Rigo (Novigrad) otvara se 20. lipnja, a izloženi radovi će se moći pogledati do 17. srpnja 2019.

Kustosice: Francesca Zattoni, Jerica Ziherl

 

Bez obzira na to što je riječ o izložbi istaknutog francuskog umjetnika Bena Vautiera, naziv izložbe tematizira odnos umjetnika i kolekcionara. Obitelj Zattoni iz Cervie ne samo da godinama skuplja Benova djela, nego je razvila srdačan i prisan odnos s umjetnikom. Kao kolekcionare, Zattonijeve je od samih početaka zanimala umjetnost razlika, rubnosti, manjina, prekida, subverzivnosti i ideja. Na tom putu nezaobilazan je bio i Fluxus i Ben, jer su tijekom šezdesetih godina imali ulogu anti-umjetnosti, ne-umjetnosti, bili su protiv same produkcije umjetničkog djela.


Stoga je izlagački prostor smišljen kao "Tout Ben" koji sadrži umjetnikove radove, materijale i dokumente iz ranih 1960-ih; od teorijskih i radnih knjižica iz vlastite naklade, dijaloških prijedloga pisanih rukom, do "Theatre Total", crteža, kolaža, predmeta, ploča i fotografija recentnih Benovih performansa u Nici. Izložen je i sasvim poseban "Newsletter"; knjiga koja sadrži više od 2500 izravno pričajućih stranica života koje je Ben tijekom 2759 dana, putem e-maila, slao Zattonijevima. Oblikovan kao crna kutija, u samo dva izvoda, bio je to poklon Benu od njegovih kolekcionara.