najave

Pjev plemićkih salona i trogirskih pučkih dvora


vrijeme: 18.7.2019. 20,30 h
mjesto: Trogir; Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4

Dvorište Muzeja grada Trogira u četvrtak, 18. srpnja, u 20,30 sati, ugostit će dramsku umjetnicu Andreu Mladinić, klapu Raśpe, klapu iz Slatin i klapu Trogir - osnivače koji će u spomen Nikši Biliću Pantu izvesti prigodan program pod naslovom 'Pjev plemićkih salona i trogirskih pučkih dvora'.

Nikša Bilić Panto (1937. – 2007.) trogirski težak-intelektualac, tenor - solist trogirskih zborova - onog gradskog, KUD-a KOLO i zbora trogirske Prvostolnice, istovremeno i I. tenor klape Trogir u prvih deset godina njena trajanja. Čovjek koji je bio svojevrsni spiritus movens uzleta Klape i prerastanja u, može se reći, instituciju klapskog pjevanja, poznatu i priznatu i u Hrvatskoj i diljem svijeta. Nemjerljiv je njegov doprinos trajnom smještanju Klape Trogir na sam Olimp klapskog pokreta…
 
"Ovo prisjećanje i podsjećanje na jednog vrlog nam sugrađanina, pjevača i čovjeka od duha, ime koje je zadnjih desetljeća zahvaljujući našem nehaju neopravdano i nepravedno izbrisano iz našeg kolektivnog pamćenja, potrebno je ne samo radi održavanja ili osvježavanja sjećanja na vlastitu nam mladost i mladenačke iluzije nego i radi poruka i pouka koje želimo odaslati našim nasljednicima, o važnosti i ovakvih, samo naizgled malih, segmenata ljudskog identiteta", poručuju organizatori - Združeni artisti Trogir.
 
"Majko, igla i bičvica", "Ovdi je moja polača", "I kliče divojka", "Pjesan od maskerate", "Da mi je znati", "Ka si pojen ruže brala", ... samo su neke od pjesama koje ćete imati priliku čuti u dvorištu Muzeja grada Trogira u četvrtak, 18. srpnja od 20:30.