predstava

'Marta i sedam strahova' u nedjelju u Lazaretima


vrijeme: 9.8.2020.

U sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara, u nedjelju, 9. kolovoza, u Lazaretima će gostovati predstava "Marta i sedam strahova" o mentalnom zdravlju mladih, prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Natalije Manojlović.

"Marta i sedam strahova" govori o odrastanju jedne prosječne suvremene dvadesetogodišnjakinje u formi suvremene bajke, namijenjene, kako kaže podnaslov, "onima koji će odrasti, odrastaju ili su odrasli", stoji u najavi.

Marta je brižno njegovala svoje crne misli, valjala se u svojim strahovima i bez borbe dopuštala vlastitim babarogama da joj remete ritam disanja. Marta je smatrala da se samo ona tako osjeća, a prisvojila je čak i tjeskobu, uzela ju je samo za sebe, ne ostavivši drugima ni mali, mali komadićak. Marta je i tužna i sretna, i osjetljiva i raspoložena, i panična i uzbuđena, i sjetna i vesela, i poletna i zakočena. Katkad se boji, no Marta je izgovorila: "Boli me".

Andreja Jandrić i Matija Čigir igraju Martu i Svjetioničara, dok se kao personificirani strahovi na video projekcijama pojavljuju Jerko Marčić, Sreten Mokrović, Adrian Pezdirc, Alma Prica, Anđela Ramljak, Damir Šaban i Petar Vrbanić Đula. Ostatak autorske ekipe čine kostimografkinja Ana Fucijaš, autor videoprojekcija Miro Manojlović, oblikovatelji svjetla Alen Marin i Anton Modrušan, snimatelj videomaterijala Aron Kovačić, te snimatelji tona Branko Puceković i Filip Kovačić.

Predstava je nastala u produkciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra u suradnji s udrugom BoliMe, a u okviru projekta "Kufer x BoliMe – Pričamo o Marti i sedam strahova" koji, uz potporu programa Razvoj publike Ministarstva kulture, obuhvaća zajedničku preventivnu kampanju s ciljem promocije mentalnog zdravlja mladih.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19 te se moli publiku da ih se pridržava. (Hina)