djeca, mladi

HMI propituje odnos mladih prema tradicijskoj kulturi


prijava: 01.11.2020

Hrvatska matica iseljenika (HMI) pokrenula je multimedijski projekt 'Što mi znači...', koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda, te poziva mlade, pa i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan.

To mogu učiniti putem videozapisa ne duljih od dvije minute, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža, a radove mogu poslati na e-mail voditelja Odjela za hrvatske manjine HMI Marina Knezovića: marin.knezovic@matis.hr (do1. studenog 2020).
 
Matica navodi primjere mogućih tema. Tako se, primjerice, može opisati osobito važan i drag predmet (dio nošnje, slika, fotografija i slično) koji je dio baštine manjinske skupine. Mogu se opisati i osjećaji prema predmetima te objasniti zašto su važni neka pjesma, ples i običaj, a jedna od tema mogu biti i priče djedova i baka te dio baštine kojom se bavi i koja zanima i njegovu okolinu.
 
Matica ističe kako, s obzirom na raznolikost i brojnost radova, postoji mogućnost njihova korištenja za znanstvena i stručna istraživanja.
 
Na kraju projekta će se od pristiglog materijala napraviti film koji će biti predstavljen publici putem Matičinih i drugih medija.
 
Tradicijsku kulturu obično smatramo nečim preživjelim, nečim razumljivim samo još starim osobama uronjenima u svoju ruralnu prošlost. U stvari postoje tisuće mladih ljudi, kako u domovini tako i izvan nje, koji za tu kulturu iskazuju živ interes i volju za njenim nasljedovanjem.
 
"Što je ono što mladima tradicijsku kulturu čini privlačnom? Da li je doživljaj tradicijske kulture isti u mladih osoba kao i kod starijih naraštaja? Takvim i sličnim pitanjima bavi se projekt 'Što mi znači… ?'", navodi HMI. (Hina)