Preskočite na glavni sadržaj

MAS najavljuje izložbu kulture kineskog porculana

Muzej antičkog stakla u Zadru, u sklopu obilježavanja 'Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma', ujesen će ugostiti izložbu 'Put porculana preko Puta svile – Izložba kulture kineskog porculana' iz Muzeja kineske keramike Jingdezhen (Jingdezhen China Ceramics museum).
vrijeme: 11.10.2019.
mjesto: Zadar, Muzej antičkog stakla
url: http://www.mas-zadar.hr/

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast biti među nizom partnera u obilježavanju ove važne manifestacije te biti domaćin izložbi “Put porculana preko Puta svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike Jingdezhen (Jingdezhen China Ceramics museum). Izložba se otvara 11. listopada 2019. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru i traje do 1. prosinca 2019. godine. Jingdezhen Muzej kineske keramike je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. U ovom Muzeju nalazi se kolekcija od preko 40 000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne važnosti i neprocjenjive kulturne vrijednosti. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru biti će izloženo između 100 i 120 artefakata, od toga 90% modernijih umjetničkih djela, ali i oko 10% iznimno vrijednih kulturnih relikata. Ova umjetnička djela predstavljaju najvišu razinu umjetnosti kineske keramike i porculana.

Uz izložbu umjetničkih predmeta planiran je i drugi - multimedijalni postav izložbe s prikazom filmova i ostalih video materijala o kineskoj kulturi, porculanu i Jingdezhen Muzeju, ali i predavanje ravnatelja Jingdezhen Muzeja kineske keramike te demonstracija izrade keramičkih predmeta od strane stručnjaka iz Jingdezhen Muzeja. Planirana je i radionica kineskih kolega kustosa s djecom osnovnoškolskog uzrasta iz zadarskih škola na temu kineskog pisma, umjetnosti papirnatih ukrasa te slikanja, a program će biti upotpunjen i koncertom kineskih umjetnika na porculanskim instrumentima. Cijeli program s radionicama, predavanjem i koncertom predviđen je kao interaktivan s ciljanom skupinom posjetitelja, posebice s naglaskom na edukaciju i promociju kineske kulture, ali povezivanja s hrvatskom kulturom i umjetnosti. Kineski kolege iz Jingdezhen Muzeja naglašavaju da iako se udaljenost između Hrvatske i Kine mjeri u tisućama milja, ta daljina nije spriječila komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću.

Na ovaj način i Muzej antičkog stakla u Zadru pridonosi stvaranju “duginog mosta kroz Aziju i Europu,” kao zalog buduće suradnje Hrvatske i Kine, kako je i istaknuo predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang u posjetu Hrvatskoj. (Jadranka Belevski, Muzej antičkog stakla u Zadru)