Preskočite na glavni sadržaj

Plakat hrvatskih autora među deset najboljih

Poznati američki časopis za dizajn How uvrstio je plakat za Festival europske kratke priče iz 2010., djelo hrvatskih autora Maje Bagić Barić i Danijela Srdareva, među deset najboljih plakata na svijetu.
url: http://howdesign.com
Američki časopis How jedan od vodećih međunarodnih magazina za grafičke dizajnere i prateću industriju, svake godine objavljuje natječaj How Poster Design Awards kojim se bira deset najboljih plakata u svijetu. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se više od 800 autora iz čitavog svijeta, a jedan od deset pobjedničkih plakata jest i plakat za Festival Europske kratke priče iz 2010. godine, djelo dizajnerice Maje Bagić Barić iz grafičkog studija KO:KE kreativna farma i ilustratora Danijela Srdareva.

Ovo nije prva suradnja ovo dvoje autora; prije dvije godine s plakatom za isti festival iz 2007. godine, osvojili su zlato na Graphis Poster Annual u New Yorku i našli se rame uz rame s djelima nekih od najpoznatijih svjetskih dizajnera poput Miltona Glasera te renomiranih grafičkih studija i agencija kao što su Pentagram Design, Penguin Design, Apple Computers, Ogilvy and Mather. 2008. godine Maja Bagić Barić, Danijel Srdarev i Lina Kovačević uvršteni su među 27 odabranih svjetskih umjetnika koji su sudjelovali na izložbi 'Neotkriveno slovo' ('The Undiscovered Letter') u najpoznatijoj američkoj galeriji za vizualne komunikacije Art Directors Club New York.

Dizajnerica Maja Bagić Barić objašnjava odakle inspiracija za nagrađeni plakat: 'Tema plakata za Festival europske kratke priče iz 2010. godine, a ujedno i zemlja partner festivala, je Katalonija. Inspiracija za glavni vizual - portret lutke diva sa kapom u bojama katalonske zastave i inkvizicijskom kragnom - proizašla je iz tradicionalne lokalne katalonske kulture, iz povorke Gegants. 'Gegants' su velike lutke uglavnom srednjovjekovnih kraljeva i kraljica prisutne na svim većim katalonskim svečanostima i praznicima.'

Među ostalim nagrađenim plakatima na ovogodišnjem natječaju magazina How je i plakat svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića pod nazivom 'Nuclear Power Plants'. Ilić je svoju karijeru počeo krajem sedamdesetih kao autor stripova u grupi Novi kvadrat, Startovih ilustracija i Danasovih naslovnica, a 1986. otišao je u New York gdje je radio i kao art direktor u Timeu i New York Timesu.