predstava, djeca, mladi

Premijera predstave 'Pipi Duga Čarapa'


vrijeme: 29.11.2009. 19 h
mjesto: Zagreb, Gradsko kazalište Trešnja, Moščenićka 1

Zagrebačko kazalište za djecu 'Trešnja' najavljuje premijeru svoje nove predstave 'Pipi Duga Čarapa' koja će se održati 29. studenog, u 19 sati. Nezaboravne i neobične avanture ove hrabre, slobodne, šašavo odjevene pjegave djevojčice s riđim pletenicama će malim Zagrepčanima približiti mlada hrvatsko-argentinska redateljica Renata Carola Gatica.

U glavnim ulogama nastupaju Tena Jeić Gajski (Pipi), Sanja Hrenar (Anika) Krunoslav Klabučar (Tomi) te Đuro Rogina, Božidar Koščak, Ivana Bakarić, Aleksandra Naumov, Jerko Marčić, Hrvoje Barišić, Aleksandra Naumov i drugi. Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimograf Matias Zanotti, a originalnu glazbu skladao je Matija Antolić.

Predstava je namijenjena djeci u dobi od 4 – 12 godina, a za sve informacije o predstavi i ulaznice posjetite www.kazaliste-tresnja.hr.

Redateljica Renata Carola Gatica opisuje svoju predstavu riječima: 'Jeste li znali da je Argentina tako daleko da tamo čak i voda iz umivaonika istječe u suprotnom smjeru? A jeste li znali da učiteljice u argentinskim školama odmataju učenicima bombone iz papira?'

Pipi pomiče granicu između fantazije i laži. Ona sama stvara svoju stvarnost, živi u svijetu koji je osmislilo dijete i taj je svijet stvarniji od našeg svijeta. Izlazi iz društveno prihvatljivih okvira i baš tako uspijeva ostati nesputana i iskrena. Pipi nije samo lik iz knjiga, ona je stanje duha i sinonim za kreaciju.

Pipi, kao junakinju prošle generacije, slijedili su i voljeli oni, spremni izići iz okvira društvenih normi. Upoznavali su ju iz knjiga švedske spisateljice Astrid Lindgren. U vrijeme kada je njezina kći bila bolesna, stvorila je lik Pipi. Zato Pipi nije uobičajena junakinja – ona ne pokušava poučiti, već razvedriti i ohrabriti.

Redateljica je stvarala zagrebačku Pipi vođena tom idejom i riječima švedske autorice 'I ja sam kao djevojčica željela biti glavna, samostalna i jaka, jača od odraslih'. I naša Pipi je politički nekorektan lik i obraća se generaciji koja je spremna proviriti izvan društvenih normi, upoznati Pipi, prihvatiti ju i slijediti. A to možda znači i navesti pripadnike YouTube generacije da upoznaju Pipi iz knjiga. Kazalište Trešnja


(R.P.B., 27.11.2009)