predstava, djeca, mladi, najave

Mala scena najavljuje predstavu 'Ana i Mia'


vrijeme: 28.01.2010. - 29.01.2010.
mjesto: Zagreb, Kazalište Mala scena, Medveščak 2

'Ana i Mia' naziv je društveno angažirane predstave za mlade Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija će praizvedba biti 28. siječnja, a svečana premijera 29. siječnja u zagrebačkom kazalištu Mala scena. Ana i Mia personificirani su izrazi za anoreksiju i bulimiju u govoru oboljelih djevojaka.

U ovoj predstavi oboljelu djevojku igra Nika Mišković, a njezinu prijateljicu Mia Biondić. Riječ je o mladim glumicama, polaznicama magisterija glume na zagrebačkoj ADU.


U Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 90.000 osoba, uglavnom mladih djevojaka. Pričajući o bolestima, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoranciji i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrsni način stigmatizira.

'Imala sam trinaest godina, nisam znala što se događa, nitko mi nije rekao što se događa. Ana je izabrala mene…  Ana me uvjerila da ne mogu živjeti bez nje. Uvijek je kraj mene… Toliko sam puta od nje pokušala pobjeći. Ponekad mi se činilo da sam u tome uspjela, da sam konačno pronašla pravo skrovište, ali Ana me  uvijek pronađe, uvijek zna pronaći svoj put. I nije sama. Ana nikada ne dolazi sama. Ruku pod ruku s Miom…' - jedan je od monologa potresne predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a upravo je strateški cilj Male scene da, promičući hrvatske tekstove i autorski rad mladih umjetnika, pronađe dijalog s djecom i mladima u društveno odgovornim projektima koji ruše razne tabue odrastanja.

(R.P.B., 20.01.2010)