predstava, djeca, mladi

Scena Gorica: premijera predstave 'Crtančica'


vrijeme: 29.01.2010. 20 h
mjesto: Velika Gorica, dvorana Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Premijera predstave 'Crtančica', u kojoj glavnu ulogu tumači Ivanka Mazurkijević, održat će se u petak, 29. siječnja, s početkom u 20 sati, u velikogoričkoj dvorani Galženica. Slijedi izvedba u nedjelju, 31. siječnja, u 17 sati.

tekst, režija i kostimografija i režija: Ana Savić Gecan
scenografija i crtež: Željka Jordan
songovi: Ivanka Mazurkijević i Stanko Kovačić
glumi: Ivanka Mazurkijević

'Crtančica' je predstava utemeljena na ideji nacrtanog i izmišljenog svijeta. Ishodišna točka jest želja osamljene djevojčice da sama izmisli vlastite prostore putem crteža.  Moć mašte vodi je u predjele koji postoje paralelno s onima u stvarnom životu. Kad poželi, nacrtat će vlastitu odjeću, sobu, kuću, igralište, prijatelje, domaće i divlje životinje. Scenografija predstave i kostimi realizirani su  kroz formu dječjeg risanja.

Izvođačica na pozornici djeci prenosi poetsku priču o izmišljenom danu djevojčice. Pokretom, pjevanjem i crtanjem potpuno ulazi u maštani lik, a u isto vrijeme je komentatorica i crtačica.

Pedagoška i etička poruka projekta je potaknuti djecu na kreativnost, ukazati im na svu vrijednost kreacije, potaknuti ih da ne budu samo pasivni konzumenti priča nego da aktivno sudjeluju u predstavi, i da se u životu jednakovrijedno mogu izražavati likovnim, a ne samo verbalnim sredstvima.


(R.P.B., 27.01.2010)