predstava, djeca, mladi

Osijek: praizvedba Ćopićeve 'Ježeve kućice'


vrijeme: 09.02.2010.
mjesto: Osijek, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Trg bana J.Jelačića 19

U osječkom Dječjem kazalištu 'Branka Mihaljevića' u utorak je premijerno izvedena 'Ježeva kućica' Branka Ćopića u režiji Saše Anočića, koju su oduševljeno gledali i najmlađi i odrasli. Predstava je na programu Kazališta do kraja tjedna.

Redatelj Anočić, Osječanin, koji radi u Zagrebu i čije se predstave poput 'Kauboja' izvode u cijeloj Hrvatskoj, kazao je kako je posebno emotivno vezan za priču o Ježurki Ježiću, te da se držao 'do kraja originalnog teksta neko vrijeme nepravedno zanemarena djela'.

'I sam se osjećam često kao Ježurka Ježić, a siguran sam da se tako danas zbog životnih teškoća osjeća velik broj ljudi. Predstava je u prvome redu namijenjena najmlađima i jednostavno im poručuje da je dom najveća svetinja koja se mora njegovati. Temeljna vrijednost od koje sve počinje i u kojoj sve završava naš je dom, a sve osim doma i sigurnosti usputne su stanice', kazao je u razgovoru s novinarima Saša Anočić.

Priča 'Ježurke Ježića' osuvremenjena je te je redatelj Anočić svog Ježurku smjestio u suvremeno doba te tako pružio djeci priliku da razmišljaju o svijetu koji ih okružuje. Primjerice, Lija i Ježurka Ježić na večeri kod Lije dobrano piju alkohol, a Ježurka čak upadne u tučnjavu.

Ravnateljica Dječjeg kazališta 'Branka Mihaljevića' Jasminka Mesarić ističe kako je, nažalost, svakodnevna pojava, što se stalno može pratiti u medijima, upravo to da 'brojni Ježurke Ježići stradaju u tučnjavama i slično'.

Ježurkine riječi: 'Kućice draga, slobodo moja, palata divna drvenog svoda, kolijevko meka, lisnatog poda, uvijek ću vjeran ostati tebi, nizašto ja te mijenjao ne bi! U tebi živim bez brige, straha i branit ću te do posljednjeg daha', izgovorio je glumac Mladen Vujčić (Ježurka Ježić). Osim njega, u predstavi su glumili Đorđe Dukić, Inga Šarić, Areta Ćurković itd.

Saša Anočić je redatelj, scenograf i dramaturg, kostimografkinje, kreatorice lutaka su Terezia Mojžišova i Zoja Zupkova, a autor glazbe je Matija Antolić. (Hina)

 

(R.P.B., 10.02.2010)