konferencija, znanstveni skup

Simpozij o Ivi Pilaru u Beču


vrijeme: 12.03.2010.
mjesto: Beč, Austrija

Europska unija nezamisliva je bez Hrvatske, zajednički je nazivnik svih izlaganja na međunarodnom simpoziju pod nazivom 'Ivo Pilar - ideja ujedinjene Europe', što je u petak održan u Beču, u organizaciji austrijskoga ministarstva znanosti i istraživanja, Europske akademije za istraživanje života, integraciju i civilno društvo (EALIZ) i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.

Europska unija nezamisliva je bez integrirane Hrvatske, istaknuo je i posebni koordinator za jugoistočnu Europu u austrijskom saveznom ministarstvu vanjskih poslova Jakub Forst-Bagattaglia. Govoreći o Austriji i Hrvatskoj kao kulturnim partnerima u ujedinjenoj Europi, kazao je da su dvije prijateljske države bile stoljećima povezane a danas su bliski kulturni partneri, izrazivši nadu da će Hrvatska u skoroj budućnosti biti punopravna članica Europske unije.

Europska unija ne može biti potpuna bez Hrvatske, kao što ne može biti potpuna bez svih država jugoistočne Europe, rekao je hrvatski veleposlanik Zoran Jašić.

"Hrvatska na putu u Europsku uniju mora prije svega posvetiti pozornost izgrađivanju vlastitoga kapaciteta, apsorbiranju fondova koji će nam biti na raspolaganju u EU, a to možemo samo kvalitetnijim obrazovanjem, inovacijama i rastom vlastite snage", kazao je veleposlanik Jašić, ocijenivši simpozij kao kontinuitet djelovanja hrvatskog veleposlanstva i dugogodišnje suradnje s EALIZ-om u znanstvenoj diplomaciji u Beču.

Ravnatelj zagrebačkoga Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Vlado Šakić podsjetio je na značenje znanstvenika i vizionara Ive Pilara, govorio je o svim aspektima njegova života i djelovanja, kazavši da je bio hrvatski intelektualac prve polovice 20. stoljeća, europskog formata, europski intelektualac iz Hrvatske, koji je imao viziju ujedinjene Europe prije Drugog svjetskog rata, što je objavljivao u svojim znanstvenim djelima i u Beču, gdje je proveo dio života.

Zaključivši simpozij, predsjednik EALIZ-a Heinrich Badura kazao je da Hrvatska zemljopisno, povijesno, društveno i duhovno pripada Europi.

Simpozij je bio veliki događaj koji će pridonijeti umrežavanju hrvatskoga znanstvenog sustava u austrijske i europske tijekove, što će Austrija snažno podupirati, rekao je Badura. Najavio je da će se sva izlaganja biti objavljena u posebnom Zborniku EALIZ-a.

Na simpoziju je sudjelovalo stotinjak sudionika iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije. (Hina)

(I.P., 15.03.2010)