Preskočite na glavni sadržaj

Nemanja Cvijanović izlaže u Splitu

U sklopu ciklusa predstavljanja mladih autora, u utorak 5. srpnja, u 20 sati, u Galeriji umjetnina u Splitu, otvara se izložba Nemanje Cvijanovića pod nazivom 'Za dom spremni – IKEA'.
 
vrijeme: 05.07.2011. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Na izložbi vidimo razne predmete i objekte. Ima tu svega; popis bi bio dugačak. Svi su predmeti bremeniti simbolikom; funkcioniraju gotovo kao znakovi. Metafore i značenja koja transmitiraju jasno se referiraju na aktualne situacije, nedavna zbivanja. Autor predmete ostavlja netaknutima. Uzeti su kao readymade, ništa se ne dodaje niti oduzima. Gdje se, onda, krije priča? Svakodnevno smo izloženi objektu kao takvom ili asocijacijama koje nosi. Priča nastaje u međusobnim odnosima predmeta, u tome kako ih umjetnik (su)p(r)o(t)stavlja. Tu pronalazimo narativnost. S autorovim mišljenjem i viđenjem stvari možemo se složiti ili zauzeti suprotan stav. Srdžba, bijes, indiferentnost ili misao kako nam 'opet netko soli pamet', sve su to reakcije koje bi rad mogao izazvati. Živimo u vremenu kada mnoge stvari koje su nenormalne doživljavamo potpuno normalnima. Svjedočimo tome na svim nivoima.


Bitno je ispuniti normu, kvaliteta je manje bitna. Udovoljimo formalnostima i pravimo se da je sve normalno. Degradacija je sveprisutna. Depresija koja iz toga proizlazi sasvim je očekivana. Stvari su postavljene naopako. Od vrha prema dnu. Ni viđenje stvari, onda, ne može biti drugačije. 'Umjetnička djela nisu ideološki nositelji značenja, nego stvari čine vidljivima.' Nemanja ovom izložbom ne ukazuje na pojedine neuralgične točke, već na samu bit. Onu duboko ukorijenjenu u društvu. Dvadeset godina slušamo samo crne vijesti. Od početne euforije zapali smo u stanje dubokog razočarenja.

S mukom (nostalgijom!) prisjećamo se veselih trenutaka, nacionalne sreće i ponosa... Nabrojite ih pet, a da nisu povezani sa sportskim uspjesima. Sada možemo shvatiti zašto je Nemanja izložbu naslovio: 'Za dom spremni – IKEA.' Banalan ili začuđujući, naziv nam puno toga govori. Vedran Perkov, iz teksta kataloga

Nemanja je Cvijanović rođen u Rijeci 1972. Živi i radi u Rijeci i Veneciji. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskih društava likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, udruge Drugo more i udruge Samoupravna interesna zajednica iz Rijeke te talijanske komunističke partije Rifondazione Comunista. Prisutan je na tržištu suvremenih umjetnina pod grbovima ŠKUC iz Ljubljane i SIZ Zadruga iz Rijeke. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1998. godine, a poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je pri FDA Fakultetu za dizajn i umjetnost na Arhitektonskom univerzitetu I.U.A.V. u Veneciji 2010. godine. Izlagao je na skupnim izložbama 167 puta u 12 zemalja i na 4 kontinenta te pedesetak puta samostalno u Hrvatskoj i zemljama članicama Europske unije. Kao umjetnik-kustos djeluje od 2009. godine, kada s kolegama i drugovima iz regije i  svijeta u Rijeci osniva međunarodnu galeriju SIZ.