predavanje, tribina

Mediji i kultura – javni intervju


vrijeme: 08.04.2010. - 09.04.2010.
mjesto: Zagreb; Boksa, Martićeva 14d
organizator: Kulturpunkt.hr / Boksa.hr / Zarez

Javni intervju 'Mediji i kultura' te 'Otvoreni forum medija i novinara za kulturu' održava se u četvrtak i petak, 8. i 9. travnja, u klubu Booksa, Zagreb.

Javni intervju i otvoreni forum su dio serije javnih događanja pod nazivom 'Doba medija' koja ima za cilj kroz različite aspekte i viđenja razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a koju je pokrenuo portal Kulturpunkt.hr. Prvi okrugli stol bio je posvećen neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijskom krajoliku, dok se drugi bavio novinarskom strukom i izazovima s kojima se ona danas susreće. Ovoga puta pažnju usmjeravamo prema medijima i kulturi.

Kroz formu javnog intervjua 'Mediji i kultura' pokušat ćemo analizirati sadržaje iz područja kulture i umjetnosti koji se objavljuju u komercijalnim, javnim te neprofitnim i specijaliziranim medijima i to na četiri primjera iz regije. U razgovoru će sudjelovati Dejan Budjevac (Makedonija), Saša Ćirić (Srbija), Dean Duda (Hrvatska) i Mojca Planšak (Slovenija) koji će u dinamično vođenom razgovoru dati pregled stanja medijskog prostora u regiji, pri čemu će fokus biti usmjeren na procjenu načina i kvalitete obrade tema iz svijeta kulture i umjetnosti. Razgovor će voditi Miljenka Buljević.

'Otvoreni forum medija i novinara za kulturu' smjera okupiti predstavnike časopisa, pojedinih redakcija, emisija i/ili medija za kulturu. U nedostatku poligona za predstavljanje i problemsko razmatranje tema iz kulture u masovnim medijima, odlučili smo se okrenuti onima koji kroz različite tipove i forme medija nastoje i dalje predstavljati sadržaje iz kulture i umjetnosti na što je moguće bolji i kvalitetniji način.

Međutim, između takvih medija uglavnom ne postoji nikakva komunikacija, a tamo gdje se ona javlja, najčešće je rezultat slučaja, a ne sustavno vođenog i strukturiranog povezivanja. Iz tih razloga će se u petak, 9. travnja u 17 sati u klubu Booksa, u okviru 'Otvorenog foruma' okupiti dvadesetak novinara i medija za kulturu koji će povesti razgovor o budućim mogućim suradnjama, razmjenama i zajedničkim aktivnostima te razmijeniti neke zajedničke i/ili slične probleme.


(I.P., 07.04.2010)