Preskočite na glavni sadržaj

ARL / Urbanistička početnica 2: predavanje i radionica

Art radionica Lazareti  i Platforma 9.81 nastavljaju ciklus radionica, predavanja i prezentacija projekata Urbanistička početnica. U sklopu projekta, u petak, 4. studenog, u 19 sati, u Art radionici Lazareti održat će se predavanje i prezentacija Maroja Mrduljaša - 'Moderna hrvatska turistička arhitektura', a radionica je najavljena za subotu, 5. studenog.
vrijeme: 04.11.2011.
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazaret, Frana Supila 8
Urbanistička početnica je edukativni projekt, namijenjen mladima srednjoškolske dobi i drugoj zainteresiranoj javnosti, koji se na primjerima Dubrovnika, Splita i okolnih mjesta bavi osnovnim pitanjima i problemima urbaniteta, percepcijom arhitekture i urbanizma, javnih prostora i javnosti prostora, odnosima javnog i privatnog, estetikom i korištenjem prostora, promjenama urbaniteta, a posebno pod utjecajem turizma i nadolazećih / prisutnih / promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem i eksploatacijiim okoliša.

Turizam je gospodarska grana na koju se, naročito u kolektivnoj predodžbi javnosti, oslanja čitava Hrvatska. Tako je turizam gotovo mitski spasitelj zbog kojega Hrvatska ne može propasti. Dakako, ta predodžba o 'turističkoj arkadiji' nije sasvim ispravna ali je činjenica da je turizam bitno obilježio hrvatski jadranski prostor, kako u pozitivnom, tako i negativnom smislu. S jedne strane, turizam je bio generator modernizacije, a s druge je pokrenuo i procese nekontroliranog ili slabo kontroliranog širenja izgrađenih anglomeracija. Većina suvremenih turističkih kapaciteta, uz izuzetak privatnog smještaja, izgrađena je upravo tijekom vala modernizacije iz perioda socijalizma.


No, za razliku od većine svjetske izgradnje namijenjene masovnom turizmu, hrvatsku i bivšu jugoslavensku turističku arhitekturu u brojnim (iako ne i svim) primjerima, odlikuje specifična arhitektonska kvaliteta, a hrvatska jadranska obala zahvaljujući planerskim strategijama do danas ostaje razmjerno neizgrađena. U predavanju ćemo se fokusirati na arhitektonsku kulturu koja je u razmjerno kratkom periodu od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih godina iznjedrila zanimljiva arhitektonska i urbanistička istraživanja koja su i internacionalno relevantna, krećući se od 'visokog modernizma' prema prilagodbama lokalnim datostima, pa do autentičnih i sasvim svježih istraživanja na tragu megastrukturnih zahvata.
 
Maroje Mrduljaš je kritičar arhitekture i dizajna, autor i urednik više knjiga među kojima su i "Suvremena hrvatska arhitektura - testiranje stvarnosti" (s Vedranom Mimicom i Andrijom Rusanom) za koju je i dobio nagradu Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata te Dizajn i nezavisna kultura“ (s Deom Vidović). Kustos je više internacionalno prezentiranih izložbi uključujući i 'Architecture in the Garden of Eden' (s Leom Modrčinom) koja je predstavljala Hrvatsku na zadnjem kongresu Međunarodne unije arhitekata u Tokyu 2011. Objavljivao je u relevantnim internacionanim časopisima poput Domus, Architecture+Urbanism, db – deutsche bauzeitung, TC...
 
Uvodna radionica o urbanizmu održat će se u subotu, 5. studenog, te uključuje obilazak hotelskih kompleksa u Župi dubrovačkoj.  Svi zainteresirani doći u Art radionicu Lazareti u 10,30 sati.

Voditeljice projekta su Miranda Veljačić (Platforma 9,81) i Srdjana Cvijetić (ARL); radionicu vode Dinko Peračić (arhitekt), Maroje Mrduljaš (kritičar arhitekture i dizajna) i Miranda Veljačić (arhitektica).
 
Kontakt:  Srđana Cvijetić 0915311254 arl@du.t-com.hr

Urbanistička početnica 2 je partnerski projekt Art radionice Lazareti i Platforme 9,81 (Split), a realizira se kroz platformu Clubture