projekcija, djeca, mladi

Profesor Baltazar u Art-kinu Metropolis


vrijeme: 13.11.2010. 11,15
mjesto: Zagreb, MSU, Art kino Metropolis, Avenija Dubrovnik 17
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

U subotu, 13. studenog, u 11,15 sati, u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, otvara se Program za djecu projekcijama restauriranog kultnog crtanog serijala Zagreb filma Profesor Baltazar!. Program za djecu Art-kina Metropolis MSU s vikend matinejama biti će posvećen isključivo hrvatskom i europskom animiranom i igranom filmu za djecu.

Serijal će biti prikazivan u osam jednosatnih serija, koje će biti na programu od ove subote i nedjelje s početkom u 11,15, 12,30, 13,45 i 15,00 sati. Crtani filmovi biti će prikazivani po redoslijedu nastanka, a prvi je na programu Izumitelj cipela u režiji i animaciji Zlatka Grgića (scenaristi Borivoj Dovniković i Zlatko Grgić, pozadine Branko Varadin, glazba Aleksandar Bubanović).
 
 
 
Originalni serijal Profesor Baltazar sniman je od 1967. do 1971., a ima ukupno 59 epizoda koje traju od 5 do 10 minuta. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić.  Tijekom godina doživio je popriličan redizajn. Scenarij, režiju i animaciju serijala potpisivali su Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, dizajn pozadina radio je Zlatko Bourek uz pomoć Branka Varadina i Srđana Matića, a glazbu je skladao Tomica Simović. Simpatičnom znanstveniku, koji rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć maštovitih izuma i pozitivne energije, ime je dao Pavao Štalter. Serijal je imao veliki uspjeh u inozemstvu, osobito u skandinavskim zemljama, i bio je komercijalno najuspješniji projekt Zagrebačke škole animiranog filma. 
 
Profesor Baltazar je dobroćudan ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik, borac za dobro i protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan. To je crtani serijal bez nasilja, bez agresije, u kojem se svi problemi rješavaju humano i prihvatljivo na baltazarski način.

(M.K., 12.11.2010)