natječaj, poziv za prijedloge

'Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost' - natječaj


prijava: 1.03.2011..

'Balkanska istraživačka mreža' (BIRN), u suradnji sa zakladama Robert Bosch i ERSTE, raspisuje novi natječaj za dodjelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost. Tema ovogodišnjeg natječaja je pravda, a novinari mogu predati svoje prijedloge do 1. ožujka.

Novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Kosova se pozivaju da predaju originalne prijedloge za priču koja istražuje pitanja izvršavanja i dostupnosti pravde u pravnom i društvenom smislu, i otvara nove poglede na pitanja kao što su na primjer korupcija, provođenje zakona ili odnos između prava i pravičnosti u modernim demokracijama.
 
Sudionici kojima neovisni žiri dodjeli stipendije dobivaju 2.000 eura i dodatnih 2.000 eura za putne troškove, a prisustvovati će i seminarima koji se održavaju u Berlinu i Beču.
 
Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta i član žirija, opisao je ovaj program kao 'priču uspjeha'. 'Program pruža jedinstvenu priliku da detaljno izvještavate iz svoje zemlje, regije i europskih zemalja. Istovremeno pruža priliku sudionicima da upoznaju kolege i profesionalce ove industrije iz cijele Europe. Objavljivanje članaka sudionika u najznačajnijim medijima u regiji i međunarodnom tisku jasan je dokaz da vrijedi sudjelovati u ovom poduhvatu – ovo je prilika koja se ne propušta', smatra Lani.
 
Autori tri najbolja članka, koje također bira neovisni žiri, biti će nagrađeni sa 4.000, 3.000 i 1.000 eura.
Više informacija o ovom natječaju, koji se raspisuje peti put za redom, možete pronaći na web stranici: http://fellowship.birn.eu.com. 
Za više informacija možete kontaktirati Dragana Žarković Obradović - Menadžer programa stipendija, BIRN, Gospodar Jevremova 47/III sprat
11 000 Beograd Tel/fax: +381 (0)11 328 8177, Email: fellowship@birn.eu.com
 

Balkanska mreža za istraživanje i izveštavanje (BIRN) je mreža nevladinih organizacija koje surađuju sa balkanskim novinarima u cilju stvaranja stimulativnog izvještavanja o regionalnim pitanjima. Organizacije članice širom regije vode niz projekata obuka i javnih rasprava kako bi povećali kapacitete i utjecaj analitičkog i istraživačkog novinarstva. Oni zajedno pišu - www.balkaninsight.com – vodeće on-line izdanje koje pokriva put regije ka Europi.

Zaklada ERSTE aktivna je u regiji centralne i jugoistočne Europe. Osnovana 2003. godine, zaklada je započela sa radom dvije godine kasnije razvijanjem tri programa: društvena pitanja, kultura i Europa. Kao pravni nasljednik stodevedesetogodišnjeg Erste oesterreichische Spar-Casse, prve austrijske štedne banke, zaklada ERSTE je većinski akcionar ERSTE Grupe, samim tim jedne od najvećih institucija ove vrste u Europi. Njena dva glavna principa zasnovana su na povijesnim korjenima: zaklada ERSTE čuva budućnost ERSTE grupe kao neovisne tvrtke i reinvestira njen profit u aktivnosti koje promoviraju opće dobro. www.erstestiftung.org
 
Zaklada Robert Bosch  osnovana 1964. godine, je jedna od najvećih njemačkih zaklada u polju privatnih tvrtki. Ona predstavlja filantropske i društvene poduhvate Roberta Boscha (1861.-1942.) i ispunjava njegove vizije na suvremen način. Zaklada Robert Bosch posluje prije svega u sektorima međunarodnih odnosa, zdravstva i obrazovanja. www.bosch-stiftung.de

(M.K., 17.01.2011)