Preskočite na glavni sadržaj

Belgijski umjetnik Geert Wachtelaer u Galeriji Nano

U Galeriji Nano, u srijedu, 8. veljače, s početkom u 19 sati, otvara se izložba belgijskog medijskog umjetnika Geerta Wachtelaera pod nazivom 'Waiting for Freud'. Izložba je otvorena do 10. veljače.
vrijeme: 08.02.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nano, Gajeva 26, Zagreb
url: http://www.artenativa.hr
Rad 'Waiting for Freud' govori o odnosu između teksta i prikaza, zamišljanja, te u širem smislu - o napetosti između fikcije i stvarnosti. Razlika između stvarnosti i umjetnosti, odnos između pojedinca i njega samog dok stvara prostor na licu mjesta.  Razlika između stvarnosti i umjetnosti je trenutak kada promatrač počinje pokazivati zanimanje za ono što se zbiva.

Postoje paralele između filmskih projekcija i psihoanalize. Freud je svoje psihoanalize u početku nazivao oblikom umjetnosti. Mehanizam projekcije osnova je Freudovog 'Jenseits des Lustprinzips'.
 Ovaj rad reproducira implicitno ili u tišini arhitekturu izložbenog prostora. Kontaminaciju prostora. Liniju, granicu, između javnog i privatnog.To je također nepouzdan izvor informacija, a vizualni aspekt je jedna od iluzija kao Platonova parabola o pećini, projekcija stvarnosti, stoga, da li je to stvarnost?

Ili samo projekcija stvarnosti? Što je video projekcija? Projekcija, trenutak u kojem mnoštvo promatrača zajedno gleda prema nečemu, zbog čega to možemo nazvati kolektivnim trenutkom. No, za promatrača to je privatan trenutak.


Geert Wachtelaer je medijski umjetnik rođen u Aalstu u Belgiji. Studirao je filmsku režiju na RITCS (Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreidingstechnieken) u Bruxellesu. Izlagao je na brojnim izložbama i festivalima u svijetu.