natječaj, djeca, mladi

Natječaj za prekogranična školska partnerstva


prijava: 30.04.2011..

Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) peti put zaredom organizira natjecanje za prekogranična školska partnerstva. U europskoj godini volontiranja, tema natječaja je: 'Izgradite mostove u društvu – volontirajte u vašim zajednicama!'. Škole iz Hrvatske, kao i 14 zemalja regije  mogu do 30. travnja 2011. podnijeti prijedloge projekata, a međunarodni žiri izabrati će najbolje projekte. 

Pobjednici dobivaju financijska sredstva i podršku tijekom samog provođenja projekta.  Inicijative pomoći vršnjacima sa poteškoćama u učenju, organizacije koncerata u staračkim domovima, angažiranje mladih i starih u zaštiti životne sredine, borba protiv diskriminacije kao i mnoge druge inicijative mogu biti dio jednog volonterskog projekta prekogranične školske suradnje.

Jedan od ciljeva godine volontiranja u Europi je jačanje svijesti ljudi i promoviranje vrijednosti angažiranja u slobodno vrijeme, bez financijske naknade. Svatko može biti volonter, a pored osobne satisfakcije ovo pruža i puno mogućnosti za učenje. 

Školsku mrežu ACES osnovala je Zaklada ERSTE 2006. godine u suradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke, i Interkulturalnim centrom iz Austrije. ACES ima za cilj povezivanje nastavnika i učenika iz srednje i jugoistočne Europe i tako premosti granice. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva prosvjete zemalja sudionica. Do sada je oko 16.000 učenika i 2000 profesora sudjelovalo u projektu.

Ove godine, zemlje koje se mogu prijaviti za projekte su Albanija, Austrija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Detaljne informacije o projektu ACES možete videti na http://www.aces.or.at

Kontakt:  Danijela Mandušić, koordinatorica Zaklade ERSTE za Hrvatsku
0955356399
e-mail: Zaklada.Erste@gmail.com
           
Jovana Trifunović
Zaklada ERSTE, Odjel komunikacija
+43 50100 15844
e-mail: Jovana.Trifunovic@erstestiftung.org

 

(M.K., 01.02.2011)