Preskočite na glavni sadržaj

Otvaranje Galerije 'Siva' izložbom Gordana 'GeneOne' Orešića

Otvorenje novog izložbenog prostora Autonomnog kulturnog centra Attack, Galerije 'Siva', održat će se u petak, 30. ožujka, u 19 sati, samostalnom izložbom grafiti umjetnika Gorana Oreškovića 'GeneOne'-a pod nazivom 'Four One'.
vrijeme: 30.03.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; AKC Medika, Galerija Siva, Luigija Pierottija 11
url: http://sivagalerija.com
Gordan 'GeneOne' Orešić, zagrebački graffiti writer i vizualni umjetnik, rođen je u Zagrebu 1973. godine. Formalno obrazovanje stječe diplomom na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, odsjek slikarstvo, dok neformalnu edukaciju stječe na zagrebačkim ulicama. Tokom svog aktivnog umjetničkog rada realizirao je nekoliko samostalnih izložbi, ali i bilježi sudjelovanje na brojnijim skupnim.

Graffiti writingom počeo se baviti 1985. Vrlo intenzivan rad na urbanoj underground likovnoj  sceni započinje 1992. kao član graffiti grupe GSK. Do danas realizira brojne radove u javnim prostorima kao dio javnih i privatnih projekata vezanih uz urbanu kulturu. Autor je brojnih murala s područja aerosol umjetnosti, čistog style writinga, zidnog slikarstva i scenografije. Član je HDL-u i LIKUM-a. Za svoj rad je nagrađivan i što je najvažnije nekažnjavan.

Prostor Galerije 'Siva' nalazi se u sklopu prvog kata kompleksa AKC Medika. Samo ime galerija je dobila po neslužbenom nazivu prostora koji je nakon skvotiranja bio obojen u sivo, a zadržao se do danas.Ideja o otvaranju galerije dolazi od nekolicine umjetnika zagrebačke grafiterske scene te je kao takva jedinstvena u gradu Zagrebu, kao jedina neovisna galerija inicirana od strane pripadnika subkulturne scene.

Kroz program galerije želi se dati prilika umjetnicima/cama koji/e nisu nužno akademski obrazovani, a čiji je umjetnički izričaj usko povezan s uličnom umjetnošću i/ili s umjetničkim pravcima koji nisu striktno priznati u mainstreamu. Osim umjetnika/ca ovih izražajnih stilova cilj je dati prostor svim onima koji/e ne žele/ne mogu izlagati u institucionalnim galerijama i onima koji/e ne pripadaju mainstream kulturi.

Galerija 'Siva' otvoren je prostor za sve entuzijaste/kinje spremne za suradnju, izložbe i razmjenu znanja. Glavne aktivnosti bit će skupne izložbe, samostalne izložbe, performansi, ali i neformalna edukacija u obliku raznih teoretskih i kreativnih radionica.