izložba

Izložba: Bombardiranje očnog živca


vrijeme: 29.04.2011. - 29.05.2011.20,00
mjesto: Velika Gorica; Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5

U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, u petak, 29. travnja s početkom u 20 sati, otvara se izložba pod nazivom 'Bombardiranje očnog živca'. Kustosice izložbe su Sanja Horvatinčić, Nina Pisk i Zana Šaškin, a traje do 29. svibnja.

Budući da je jedna od glavnih karakteristika street arta neposredno djelovanje u kontekstu ulice, prenošenjem u galerijski prostor ti radovi nužno gube svoj izvorni smisao i poprimaju druge konotacije. Stoga su u pristupu tom specifičnom fenomenu , kustosice odabrali dokumentarno-problemski kustoski pristup čiji cilj nije selekcija ili valorizacija, već bilježenje recentne pojave street arta u Zagrebu i Velikoj Gorici.

 
Sami su radovi u galeriji prisutni samo posredstvom virtualne mape, u kojoj ujedno prepoznajemo prikladan medij za njihovu dokumentaciju, s obzirom da su ti radovi često kratkoga vijeka, te u gradskoj vrevi ostaju nezamijećeni ili pak gube bitku s ostatkom gradskog imaginarija kojeg čini sve dominantniji komercijalan sadržaj.
 
Kako bi ponudili što širi uvid u razvoj i stanje lokalne street art scene, selekcijom intervjua prezentiraju se što različitije pozicije: od umjetničkih, preko kustoskih, teorijskih i kritičkih, pa sve do pravnih i policijskih. Grupirani u tematsko-problematske cjeline, video-intervjui predstavljaju sadržajnu okosnicu izložbe otvarajući brojna pitanja: od definicije samog fenomena, prisvajanja javnog prostora, institucionalizacije i ilegalnosti, preko stanja lokalne street art scene, pa sve do strategija samo-prezentacije s jedne, i medijske interpretacije s druge strane.
 
S obzirom da u intervjue nije bilo moguće uključiti sve street artiste i one koji se takvima osjećaju, interaktivnim zidom otvororena je platforma za mapiranje scene, uspostavljenje međusobnih veza i dokumentaciju zajedničkih točaka djelovanja.
Više o izložbi - ovdje.

(M.K., 28.04.2011)