predavanje, tribina

Muzej torpeda – muzej industrijske baštine u Rijeci?


vrijeme: 18.05.2011. u 19 sati
mjesto: Rijeka, Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, s početkom u 19 sati, organizira Okrugli stol s temom Muzej torpeda – muzej industrijske baštine?

Sudionici:

Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke
Daina Glavočić, predsjednica udruge Pro torpedo
Srđan Škunca, pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke
Željko Bistrović, pročelnik Konzervatorskog odjela u Rijeci
Nenad Labus, Konzervatorski odjel u Rijeci
Igor Rožić, predsjednik Društva arhitekata Rijeke
Miljenko Smokvina, udruga Pro torpedo
Nana Palinić, Građevinski fakultet - Rijeka
Jasna Rotim Malvić, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja Rijeka
Olga Magaš, Građevinski fakultet - Rijeka
Julija Lozzi, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci
Gordan Jelenić, Građevinski fakultet - Rijeka
Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke


Uvodna izlaganja

Ervin Dubrović
U KOJEM PROSTORU MUZEJ INDUSTRIJSKE BAŠTINE?
Povijest traženja prostora za čuvanje i izlaganje industrijske baštine

Kad smo 1997. u Muzeju grada Rijeke započeli pripreme za izložbu Riječka luka, povijest, izgradnja promet, željeli smo Luku postaviti  – u lučkim skladištima.

Kao pogodan postor za stalni postav Muzeja predlagali smo 2004. upravnu zgradu Riječke privilegirane kompanije (bivši Rikard Benčić), a u prizemlju te zgrade predlagali smo 2007. izložbu Torpedo i izradili projektnu dokumentaciju s troškovnikom za opremu prostora i za postav izložbe.
U istoj smo zgradi, u suradnji s austrijskim kolegama, predlagali i Muzej srednje Europe, koji bi uz kulturološki imao i tehnički dio.
U istom kompleksu "Benčića", u "Ciglenoj kući", također smo predlagali jednu varijantu postava izložbe Torpedo – i također razradili troškovnik uređenja zgrade i projekt postava izložbe.
U travnju 2011., na zahtjev službe za marketing Lučke uprave Rijeka, izradili smo prvu skicu koncepcije Muzeja mora na riječkom lukobranu. Taj bi muzej za "kulturu mora" obuhvaćao i brodogradnju i izradu strojeva i lučku tehniku i - torpedo.

Dokad ćemo tražiti prostore i koncipirati projekte koji se neće realizirati?

S obzirom na porast broja predmeta tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke i s obzirom na njihovu veličinu morat ćemo čim prije pronaći prikladan prostor.
Iako dizel lokomotiva iz 1970.-ih i oklopna kola proizvedena 1991. u Torpedu mogu stajati na otvorenom, brojni drugi veliki predmeti (torpeda, lansirna cijev, Diesel motori Aran i druga  oprema i strojevi) moraju hitno biti smješteni u prikladan prostor.

Je li Energana Tvornice papira pogodno rješenje za njihov smještaj i za uređenje otvorenog depoa, koji moramo urediti prije negoli uopće počnemo raditi na "pravom" Muzeju industrijske baštine.


Daina Glavočić
KAKAV MUZEJ INDUSTRIJSKE BAŠTINE?
Tehnički muzeji – muzeji tehnologije, industrije, znanosti

Informativnim prikazom nekoliko različitih europskih muzeja s tehničkim zbirkama, prikazom tehnoloških procesa, industrije i industrijskih proizvoda podsjećamo na raznolikost sadržaja i prezentacija povijesnog razvoja pojedinih proizvodnja karakterističnih za grad u kojem se muzej nalazi.

Kroz to je  moguće tumačiti povijesni razvoj  grada, te putem didaktičkih programa educirati djecu i omladinu, te turiste i upozoriti na specifične zanimljivosti.

Aktualizira se pitanje čuvanja tehnološke prošlosti Rijeke i njenog sustavnog prikaza jer do sada nije ustrojeno mjesto gdje bi takvi sadržaji uvijek bili dostupni.

(D.H.F., 13.05.2011)