Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo skladatelj Živan Cvitković

U Zagrebu je 5. svibnja 2012. u 87. godini života preminuo istaknuti hrvatski skladatelj filmske glazbe Živan Cvitković.
 Svoj doprinos kao skladatelj dao je ponajboljim ostvarenjima u povijesti hrvatske kinematografije, poput 'Tko pjeva zlo ne misli' (1970.) i 'U gori raste zelen bor' (1971.), a uglazbio je i kultnu TV seriju 'Gruntovčani' (1975.).
vrijeme: 05.05.2012.
mjesto: Zagreb

Rođen je u Šibeniku 1925. godine. Glazbu je učio u Zagrebu, gdje je završio solo pjevanje na srednjoj muzičkoj školi, a u kompoziciji se usavršavao privatno kod Krste Odaka.
Pjevao je u Komornom zboru radio Zagreba (1948.-1960.), a nakon toga je radio kao glazbeni suradnik Dubrava-filma. Od 1962. djeluje kao slobodni umjetnik, skladatelj filmske glazbe i montažer.


Cvitković je u svom dugom radnom vijeku napisao glazbu za velik broj dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, te televizijskih serija. Svoj doprinos kao skladatelj dao je i nekima od najboljih ostvarenja u povijesti hrvatske kinematografije, poput 'Tko pjeva zlo ne misli' (1970.) i 'U gori raste zelen bor' (1971.). Također je uglazbio i kultnu TV seriju 'Gruntovčani' (1975.). Pisao je glazbu i za crtane filmove, te filmove i serije za djecu.

Neko vrijeme radio je u Münchenu kao filmski montažer, snimatelj zvuka i skladatelj pod pseudonimom Rolf Adrian. 


Njegov skladateljski rad nije bio vezan samo uz film i televiziju. U njegovom opusu se tako nalaze i glazbena ostvarenja za kazalište, a napisao je i nekoliko koreografskih glazbi za ansambl 'Lado'. Također je napisao i dvadesetak skladbi komorne glazbe, te niz sakralnih kompozicija za glas i orgulje. 
1985. nagrađen je na Pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za glazbu u filmu 'Horvatov izbor', a 1988. na Beogradskom festivalu zlatnom medaljom za glazbu u filmu 'Kula smrti'. (HDS)