Preskočite na glavni sadržaj

Memefest 2012

9. međunarodni festival društveno osjetljive komunikacije i umjetnosti, Memefest 2012, poziva studente, aktiviste, komunikacijske i medijske profesionalce, umjetnike, organizacije… da se prijave sa svojim originalnim teoretskim i vizualnim djelima. Prijave se primaju do 20. svibnja.
prijava: 20.05.2012
url: http://www.memefest.org
Memefest Kolektiv festivalski oblik djelovanja shvaća kao otvoreni društveni medij, kao taktički pedagoški, istraživački i komunikacijski alat za razmjenu misli, ideja i informacija. Njegova vrijednost se pokazuje u kvaliteti proizvedenih sadržaja i u odnosu na okolinu u kojoj se širi.

Ovogodišnja festivalska tema je inspirirana globalnom debatom na temu duga. Reč je o dugu koji je svuda oko nas. Da, svi smo zaduženi! Taj globalni, privatni, javni… dug danas oduzima vlast ljudima i daje moć kapitalu, bankama i ekspertima, koji rješavaju kapitalizam uništavajući živote ljudi širom svijeta. Nije uvijek bilo tako!

Za ovogodišnji festival organizatori Memefesta izabrana su tri inspiracijska teksta na temu duga. Prvi tekst je iz knjige američkog socijalnog antropologa David Graebera Debt: The first 5000 Years (2009), u kojem je predstavljena alternativna povijest geneze kapitalističkog tržišta i toka novca.

Drugi tekst je dokumentarni film Debtocracy (2009), režisera Katerine Kitidi i Arisa Hatzistefanoua, koji s ekonomistom Samirom Aminom, filozofom Alainom Badioujem, sociologom Davidom Harveyom i drugim gostima istražuje uzroke za nastanak krize u Grčkoj i mogućnosti njenog rješavanja u okvirima EU.

Treći tekst je song No Banker Left Behind poznatog američkog kompozitora i gitariste Ry Coodera, koji se nalazi na njegovom zadnjem socijalno-politički angažiranom albumu Pull Up Some Dust and Sit Down (2011).

Autorske radove na Memefestov prijateljski festival je moguće prijaviti u kategorijama:
- kritičko pisanje (iz područja sociologije, filozofije, kulturne kritike, teorija medija i komuniciranja idr.);
 - vizualne komunikacije (iz područja animacije, filma, likovnih i grafičkih radova, dizajna idr.);
- Beyond... (iz područja kritičkog pisanja i vizualnih komunikacija koje nadilaze zadanu temu i koji predstavljaju izazov radikalnim komunikatorima i svima koji misle 'out of the box').

Međunarodni žiranti i kuratori festivala pojedinačno će izabrati po 7 najboljih radova iz danih festivalskih kategorija. Radovi će biti objavljeni i komentirani na web stanicama Memefesta.

Autorima izabranih radova prijavljenih u festivalskoj kategoriji kritičko pisanje bit će omogućeno da objave radove na engleskom jeziku u akademskoj peer reviji Journal Zoontechnica.

U suradnji s Queensland College of Art, Griffith University, Brisbane, uručuje se posebna nagrada autoru najboljeg rada iz svake kategorije (kritičko pisanje, vizualne komunikacije, beyond). Izabranim autorima će biti omogućeno da posjete Queensland College of Art i sudjeluju u radu na kritičko-kreativnom procesu javne intervencije u prostor.  

Pozivaju se studenti, aktivisti, komunikacijski i medijski profesionalci, umjetnici, organizacije… da pogledaju tekstualni, vizualni i muzički materijal festivala u jednoj od naših prijateljsko kompetitivnih kategorija, postanu dio naše globalne zajednice i sa svojim originalnim teoretskim i vizualnim djelima participiraju u što većem broju. Ne zaboravite, radikalne ideje mijenjaju svijet samo ako se dijele i kruže!

Kontakt:
Nikola Janović Ph.D., Indenpendant Sociologist     & Cultural Theorist
e: nikola@memefest.org
m: + 386 31 607871
m: + 381 65 4039947
Jaša Gabrijan, kreativni direktor i komunikator
m: + 381 63 529966
e: jasa@memefest.org