x ostalo

8. savjetovanje za narodne knjižnice


vrijeme: 18.05.2011. - 21.05.2011.
mjesto: Sveti Martin na Muri

8. savjetovanje za narodne knjižnice pod nazivom Knjižnica – komunikacijsko i multikulturalno središte lokalne zajednice, ove se godine održava u Svetom Martinu na Muri, od 18. do 21. svibnja. 

Glavni organizator savjetovanja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizatori Savjetovanja su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice i Knjižnica i čitaonica 'Nikola Zrinski' Čakovec.

Cilj Savjetovanja je skrenuti pozornost na knjižnicu kao središte lokalne zajednice te pokazati programe i akcije s kojima ona to postiže za sve članove bez obzira na nacionalnost, dob, spol, religiju, jezik, posebne potrebe, ekonomski ili radni status te obrazovanje.

U više od 30 izlaganja govorit će se o glavnim temama Savjetovanja. U prvoj cjelini se problematizira knjižnica kao komunikacijsko središte lokalne zajednice, a druga cjelina govori o programima knjižnice vezanim uz multikulturalnost.

Knjižnice se sve više zalažu za aktivno sudjelovanje u društvu, kulturi i aktivnostima zajednice u kojoj djeluju. Savjetovanje želi skrenuti pozornost knjižničarskoj zajednici o potrebi izrade Nacrta nove Strategije razvoja knjižnica u Republici Hrvatskoj.
 
Program

(D.H.F., 17.05.2011)