obljetnica, proslava

Čestitka ministra Mesića povodom Međunarodnog dana muzeja


vrijeme: 18.05.2011.

Ministar kulture mr. Jasen Mesić uputio je čestitku svim muzealcima, članovima Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, profesorima i studentima Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članovima Hrvatskog muzejskog vijeća, stručnjacima, istraživačima, prijateljima i  posjetiteljima muzeja, povodom 18. svibnja - Međunarodnog dana muzeja.
 
'Poštovani muzealci, članovi Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, profesori i studenti Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članovi Hrvatskog muzejskog vijeća, stručnjaci, istraživači, prijatelji i  posjetitelji muzeja, nositelji sjećanja,
 
u prigodi ovogodišnjeg Međunarodnoga dana muzeja na temu koju je Međunarodni savjet za muzeje - ICOM ove godine predložio svjetskoj mreži muzeja, Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju tvoju priču, upućujem Vam u svoje i ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske najsrdačnije čestitke.
 
Već 31. godinu u Republici Hrvatskoj se, stručnim snagama Muzejskog dokumentacijskog centra, posebno suradnjom sa svim muzejima, galerijama i zbirkama, Hrvatskim nacionalnim komitetom ICOM-a,  te Hrvatskim muzejskim društvom, na poseban način obilježava Međunarodni dan muzeja - uvijek sa snažnim ciljem promoviranja i predstavljanja javnosti višestruke uloge muzeja. Po 16. put se uz  Međunarodni dan muzeja održava i značajna muzejska edukativna akcija 'Dodir'.
 
Ovogodišnjom temom pažnja je usmjerena i na važnu ulogu muzeja i u očuvanju sjećanja, programima 'oživljene prošlosti' i tolikih raznorodnih tema s raznih područja baštine važnih posebno za zajednicu kojoj muzeji pripadaju, i vidljivim su  izrazom i Vaše skrbi u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, i odgovornosti za njezino očuvanje. Posebna preporuka ICOM-a za ovu godinu upućuje sve muzeje na programe koji prezentiraju kulture Afrike, čiji je prinos svjetskoj kulturi relativno nepoznat.
 
Brojne inovativne aktivnosti, uz zajednički plakat za sve muzeje, te izložbe, predavanja, promocije, i dr., organizirane u ovoj prigodi u cijelom svijetu te tako i u Hrvatskoj, osobito će na Međunarodni dan muzeja istaknuti, potaknuti i ohrabriti i nove rasprave i viđenja mjesta materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno sadržane u memoriji predmeta, i iznova istaknuti vitalnu ulogu muzeja u tomu.  U dijelu programa naših muzeja prezentirat će se i baština Afrike.
 
S nadom u ostvarenje mnogih projekata, na zadovoljstvo struke, suradnika te osobito posjetitelja i prijatelja muzeja, ovom prilikom zahvaljujem svima koji skrbe i razvijaju svijest o muzejima i baštini, kao snažnoj sponi između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u čemu ste sve vrijeme i u programima obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja imali vidljivu potporu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
  
U  fokusu višestrukih muzejskih prinosa u prigodi Međunarodnoga dana muzeja izražavam i želju da naše muzeje i galerije pohodi što veći broj posjetitelja te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ostvarenju  ove važne manifestacije  kojom pridonosite  i  promicanju kulture u suvremenom društvu.'  
 
>>> Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj
 

(D.H.F., 17.05.2011)