Preskočite na glavni sadržaj

Prix Marulić 2012.

U organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija, na Hvaru će se od 19. do 25. svibnja održati 16. Prix Marulić, Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame. Poznat po svom ambijentalnom ugođaju i slušanjima unutar autentičnih povijesnih prostora, Festival će predstaviti 57 emisija iz 22 zemlje svijeta i 32 produkcijske kuće.
vrijeme: 19.05.2012.
mjesto: Hvar
url: http://www.hrt.hr/prixmarulic/

Pod sloganom 'Starim tekstovima u pohode', autori se bave djelima nastalim do 1921.g., godine koja obilježava emitiranje prve radio drame.

Voditelj festivala, dramaturg Ljubo Pauzin, istaknuo je karakteristike festivala: 'To je skup radijskih znalaca s raznih strana svijeta koji preslušavaju radiodramske uratke i što je najvažnije - velik dio festivalskog vremena ulažu u stručne razgovore, analize i razmjenjivanje iskustava. Jedinstvenost festivala obilježava i njegova osobita tema – 'Starim tekstovima u pohode' koja se stapa s hvarskim vedutama i otvara izvorni uvid u današnje doticaje novih generacija s tradicijom, baštinom i prošlošću.

Iako gleda unatrag, 'Prix Marulić' se etablirao u svijetu upravo naglašavanjem modernih rješenja, iako se bavi prošlim vremenima naš festival inzistira na promicanju suvremenog radija', zaključio je Pauzin.

Nagrada Grand Prix Marulić dodjeljuje se u tri kategorije – igrana radio drama (ove je godine u program uvršteno 18 emisija), dokumentarna radio drama (28 emisija), i kratka forma (11 emisija), a sastoji se od novčane nagrade, diplome i svjetionika.

Najbolje će birati međunarodni žiri pod predsjedanjem Finkinje Soile Valkame i Kanađanina Chrisa Brookesa. Spoj zvuka i autentičnog povijesnog ambijenta tradicionalno se događa unutar jezgri grada Hvara – vrta ljetnikovca Hanibala Lucića, Franjevačkog samostana, Crkve Svetog Marka, gradske tvrđave Fortica i Hvarskog Kazališta, ujedno i prvog javnog kazališta u Europi, koje je izgrađeno 1612.g.

Izvor: HRT